Besøg hos OBC 2022

 Af Janne Skagbæk Jensen
12. august 2022

Aalborg Biavlerforening brugte en forårsaften d. 12-04-2022 på besøg hos materielforhandler OBC, Havndal.
Heldigvis uden nogen form for coronarestriktioner.
Vi fik som sædvanligt en rundtur i deres lokaler, og gennemgang af hvad de kan tilbyde.
Dette er jo en del af skolelektionen og god læring for de nye medlemmer. Tror de fleste fik besvaret deres spørgsmål, som de måtte have på dette tidpunkt i deres startfase.
Der var god tid til at handle i. Nogle var mødt tidligere ind og fik handelen hurtigt overstået. Andre ventede og fik vist også nogle gode ideer ved rundvisningen. Ved at deltage denne aften fik vi den gode besparelse på 10% på handlen. I sig selv er en besparelse jo særdeles attraktiv, da det er rimlig dyrt at være biavler. Samtidigt er det fantastisk, at man denne aften også får hilst på sine bi-venner, og en god bi-snak er nu heller ikke så ringe.

Foredragsaften v. Rune Havgaard Sørensen, Sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening i Sorø

Af Pia harder
29.marts 2022

HVORDAN KAN DET BLIVE BEDRE AT VÆRE BI OG BIAVLER I DANMARK?

MISSION: Danmarks biavlerforeningens formål er at skabe et levende og givende fælleskab for biavlerne. Arbejder for biavlernes vilkår, biernes livsbetingelser og for at udbrede kendskabet til biernes produkter.

VISION: Danmarks Biavlerforening vil være en værdiskabende fælleskab, der rummer biernes og biavlernes mangfoldighed. Foreningen skal sætte dagsordenen og leverer viden og oplysning både til medlemmerne og til samfundet.

Rune fortalte om deres arbejde med 3 områder:

Foredrag med Lars Bo Christensen fra Gjøl Bigård.

Af Tord Marius Lorentsen

Få mere ud af din biavl, der er ikke kun honning at høste.

Et godt levende foredrag om alle de produkter vi kan høste i vores bigård samt hvordan vi får dem solgt så der er lidt til at drive biavlen.

Han havde medbragt mange smagsprøver af hvad han går og laver, blandt andet forskellige honninger, pollen, mjød og propolis.

Sidste dag i Skolebigården 2020

Af Janne Skagbæk Jensen
14. august 2020
 

Udesæsonen i skolebigården lukkede ned ved sommerens sidste møde tirsdag d. 08-09-20. Vejret var godt, solen skinnede, så det sociale samvær med kaffe, the, øl og vand stadig kunne nydes ude på den store græsplæne ved bordene og bænkene. Denne aften blev nogle af vores trofaste medlemmer, som også er meget garvede biavlere fanget af kameraets linse.

Selve bigården er omkranset af de tæt stående kulsukker planter, som stadig er i vigør og blomstre her og der med sine fine blå blomster.

Den sidste udebeskæftigelse ved bierne sluttede med at bierne blev fodret færdig. Her blev det vurderet, at de 16 kg APIInvert bierne har fået af 4 omgange a´ 4 kg i denne omgang er rigelig.

Bi-aften med salg af myresyre

Af Janne Skagbæk Jensen
18. august 2020

Når den sidste honning er taget fra, og man er startet med at fodre, er det tid til myresyre behandling. Myresyre er den eneste behandling, der går bag forseglingen på yngel og derfor meget effektiv. I denne anledning havde Aalborg Biavlerforening hidkaldt til kursus om en af de behandlinger, der hører under den sikre strategi i Danmarks Biavlerforening i bekæmpelsen imod varroamiden.

Samtidigt var der mulighed for køb af myresyre 60% til en meget fordelagtig pris 25 kr. pr. liter. Hertil medbringer man selv en plastdunke. Det kan være en brugt dunk, hvori der har været eddike, eddikesyre, sæbebeholder ol. Ens for dem alle er, at de skal have skruelåg og være rengjorte. En god ide er at med tusch at få skrevet ”Myresyre 60%” med det samme på dunken, så der ikke senere bliver misforståelser og der lige pludselig ved en fejl bliver syltet rødbeder heri.

Behandl væsken med respekt, briller, handsker og vand til at skylle efter ved evt. uheld. Myresyre er en farveløs væske med skarp, stikkende lugt. Rygende væske i fugtig luft. Ved indtagelse af 10-15 ml myresyre er den dødelig. http://nyt.kemikalieberedskab.dk/info/kemi/aktuel/PDFIK/myresyre.pdf

Slyngeaften i skolebigården

Af Janne Skagbæk Jensen
14 juli 2020

Gråvejret og regnen der ellers havde været over Danmark hele dagen, passede bestemt ikke med foreningens program, som der tirsdag d. 14-07-2020 stod på honningslyngning. Heldige var vi, da der som med et trylleslag blev tørvejr på slaget kl. 18.00.

Vi fremmødte iførte os de medbragte hvide bi-dragter og gik ned til bierne, for at høste sommerens honning anno 2020 fra Østerådalen.

I takt med at de honningfyldte rammer blev taget fra, blev de godt beskyttet for et evt. røveri, og straks herefter blev de kørt væk på trækvogn og videre op til huset. Apropos så er trækvognen godt nok genial til opgaven. Heroppe var skolestuen blevet omdannet til slyngerum, med begge slynger sat til og masser af hvide spande, skrællestativ og forskellige andre bi-rekvisitter. Bjarni stod for´, og han viste hvorledes man med de elektriske skrællegafler, let kunne skrælle voks af tavlerne, inden de blev slynget. Så hvis ikke man havde prøvet dette før, fik man også en føling med denne fremgangs måde.

Duften af den søde honning og de søgende bier, vakte også et forbipasserende ægtepars interesse, der med nysgerrige blikke og stor interesse stak hovedet indenfor i klubhuset og fik en snak.

Alt i alt en rigtig hyggelig arbejdsaften.

Der var som altid kaffe og the på kanden. Tak for kage ?

Tilsætning af dronninger

Af Janne Skagbæk Jensen
30. juni 2020

Vi er nu i fuld gang igen efter at Covid 19 har forstyrret vores ellers normale gang i foreningen. Mange medlemmer kiggede også forbi tirsdag d. 30-06-2020, hvor der var udlevering af bestilte dronninger fra Himmerlandsk Bier, v/ dronningeavler Ivan Nielsen.

Samtidigt var der i skole-bigården forsættelse i at lave småfamilier. Den forgangne tirsdag var der lavet aflæggere:

Et magasin eller en overvintringskasse med minimum 6 tavler.

1 pollentavle

1 tavle forseglet yngel i juni, 2 tavler i juli eller 3 tavler i august.

1 fodertavle gerne uforseglet ellers skal tavlen ridses op

Helst unge bier fra 2-3 tavler.

Kunsttavler som er dyppet i vand.

Denne tirsdag var der så tid til at ”afluse” D.v.s. i boet bliver alle dronningeceller fjernet. Den nye bifamilie føler sig dronningeløse, og vil med tak tage imod den nye dronning, der sættes til. Husk at brække den lille tap af i dronningehylsteret. Tjek gerne en ekstra gang, selv om man er erfaren, ja det erfarede vi jo, kan det altså godt glippe ?

Når vi nu laver en aflægger, er det for at få en god stærk familie til næste år, så råmaterialet til denne bør vælges med omhu. Det er samtidigt også en fin måde at få lavet varroabekæmpelse på.

Begynderkursus 2020 i Aalborg Biavlerforening

Af Janne Skagbæk Jensen

Vi kunne starte med, at det var en mørk og meget våd aften. Jamen det er jo ingen nyhed, det har det da været hele vinteren, ville i sikkert tænke. Så nu vi skriver marts måned og foråret er rigtig godt på vej, mange af de fine forårsbebudere har allerede nikket til os i et stykke tid, så tænker bare at starte sådanne…

Ih hvor har vi glædet os til at møde alle jer nye kursister til begynderkursus 2020. I år med ikke mindre end 28 tilmeldte, et flot stort hold. Der har igen været nødvendig at blive annonceret med fuldt booket hold på hjemmesiden. Så det må konstateres at foreningens ”Begynderkursus i biavl” er succesrigt, og det stadig er en meget populær fritidsinteresse i Aalborg og såmænd også på landsplan.
På dette års kursus med opstart tirsdag d. 03-03-2020, er der en god blandet skare fra yngre til ældre, kvinder som mænd og et par drenge, som alle ønsker at sidde på skolebænken og modtage læringen om vores små flyvende venner og selve arbejdet bagved - biavlen.

Som sædvanlig når Aalborg Biavlerforening holder arrangementer, er det, hvis andet ikke er nævnt, altid med mødetidspunkt tirsdag kl. 19.00 og til dette begynderkursus ingen undtagelse.

Formanden Tord Marius Lorentsen fik den våde tjans; slog paraplyen op og gik ud i regnvejret. Her ventede han med sin lommelygte oppe ved Østerådalens p-plads på alle de nye medlemmer, for at lede dem der endnu ikke er stedkendte godt på vej. Så vi var sikre på at de kunne finde vejen i mørket ned ad stien til klubhuset.

Af Janne Skagbæk
23.11.2019

Oxalsyre. Årets sidste arrangement i skolebigården 2019


Årets sidste arrangement i Aalborg Biavlerforening løb af stablen lørdag d. 23. november kl. 13.00 i Klubhuset Østerådalen.

Allerede udenfor klubhuset kom den skønneste duft af gløgg os i møde. Som altid var der godt gang i køkkenet. De store tunge gryder med gløgg stod allerede parate på komfuret, og æbleskiverne var sirligt lagt i den lune ovn. Tak for hjælpen til Kirstine Ørnbøl og Knud Stochholm, som ihærdigt sørgede for tilberedningen og serveringen.

Formanden Marius Tord Lorentzen bød de 22 fremmødte biavlere velkommen og herefter allierede han sig med kasser Niels Ørnbøl, for årets oxalsyrebehandling demonstration.
Den bedste tid for behandlingen er i en frostperiode engang i december – til nød i januar, hvor der er stille og tørt vejr.

Der var rigtig mange gode - også nye hint at hente og forskellige tilgange at benytte. En af de nye hint var, at man med fordel kan bruge destilleret vand, der opløser oxalsyrekrystallerne fuldstændig. Oxalsyren udfælder nemlig kalken, og det kan være svært at vide hvornår syrens krystaller er helt opløst. At krystallerne opløses helt, er vigtigt for at blandingsforholdet overholdes i vores blanding til bierne.

Lær at slynge (og røre honningen)

søndag den 23. juni 2019
Niels Ørnbøl

 

I går på Sankt Hans aftens dag, mødtes en lille flok af nystartede biavler for at øve sig i kunsten at tage honning fra bierne, og derefter slynge de gyldne dråber ud af tavlerne.

Vi havde et par hyggelige timer i Øster Ådalen.

Efter slyngningen gik snakken livlig om hvordan man rører honningen. Som alle ved, har hver biavler sin opskrift, eller måde at gøre det på.
Man kan få nogle retningslinier, men en præcis opskrift er svær at give. Her må den enkelte selv gøre sig sine erfaringer.

Besøg hos Himmerlandske bier V/Ivan Nielsen

Af Janne Skagbæk Jensen

På en grå og til dels også våd dag, gik turen syd over til biavlermøde. Først en tur på den meget monotone motorvej hvor alt går stærkt. Biler i alle farver ind imellem hinanden, overhalende og ubetydelige i forhold til hinanden. Ved Haverslev kører man fra, og der begynder køreturens fauna at vise sig. Ad små hyggelige snoede veje, bakke op og bakke ned, hvor biler hensynsfuldt viger pladsen så man lige nøjagtig kan passere hinanden. Masser af grønne marker, der er omhegnet af krogede træer. Rabatter med nyslået græs og ejeren der sidder på sin lille havetraktor og hilser venligt. Tiden står næsten stille og man opdager herude fuglene der flyver omkring. Her kom roen mig i møde efter en hektisk uge, med honningfratagning, røring og tappe på glas. På vej til dette biavlermøde, blev jeg med ét ladet op med energi.

Kursus: Vi laver en aflægger 2019

Af Janne Skagbæk Jensen

Når man har valgt biavlen som hobby eller måske endog som levevej er en af de vigtige gøremål og kunnen i bigården, at lære hvordan man laver en aflægger. Med dette for øje stod der på Aalborg biavlers program tirsdag d. 28-05-2019 kursus og ”Demonstration i at lave en aflægger”.

Et stort og veloplagt antal elever var mødt op i skolebigården denne kolde maj aften og modtog en rigtig god læring, og vi andre lidt ældre elever fik opfrisket vores viden. Vi startede den vigtige læring op indenfor i klasselokalet, hvor Niels Ørnbøl forestod den bedste undervisning, man kan tænke sig.

 Opstart i skolebigård 2019

Af Janne Skagbæk Jensen

Solen, det lunere vejr og mirabellerne har med deres blomster i tusindvis og himmelske dufte, sendt os de første signaler.
Det er forår, og det er en fryd for vi biavlere. Med foråret hører der også opstarte i Aalborg Biavlerforeningen i Østerådalen.
Der var rigtig flot fremmøde tirsdag d. 23-04-2019 af både gamle og nye medlemmer.
Som sædvanligt samledes vi udenfor klubhuset, hvor formanden Tord Marius Lorentsen bød velkommen til en ny spændende sæson. Små glas med verdens ældste alkohol også kaldet mjød blev budt rundt. Mjøden er af nogen hadet og af andre elsket. I år kunne man vælge mellem en rød og en hvid af slagsen, leveret fra formandens egen produktion på gården i Stae.

Miljøbevidste som vi biavlere selvfølgelig også er, blev vores lille trykte genbrugs bi-sang, ”Vores små venner” delt rundt, og der blev sunget på melodien ”Jeg er havren” af den kendte danske digter Jeppe Aakjær (1866-1930). Men hvor stammer teksten der bruges i skolebigården fra? Rundt i min søgen kom det frem, at Jeppe Aakjær har skrevet fortællingen ”Når bierne sværmer” fra 1904, måske denne var værd at kigge nærmere på. Sangen vi sang denne tirsdag, blev smukt akkompagneret af fuglekvidder fra de mange trætoppe og rappen fra ænder i søen ?

Efter vores fælles skål og ønsket om et rigtig godt honning-år til alle, gik vi i skolebigården, hvor der var stor aktivitet. Lige nu ser det ud som en rigtig fin sæsonstart. På grund af det gode vejr, hvor solen har skinnet fra en skyfri himmel i en længere periode, var der godt gang i bierne. Der skulle allerede fyldes op med ekstra tavler og magasiner i henholdsvis opstabling- og trugstader. Der blev kigget på æg og yngel og såmænd om vi ikke også lige så dronningen. Hun gik majestætisk rundt og havde travlt, og ikke så meget som ænsede os. Der blev talt om droner og stillet mange spørgsmål. Mange fik også her deres første debut i bigården, og snuset til hvad det vil sige, at have bierne flyvende helt tæt på, det er lidt anderledes end at sidde på skolebænken.

Besøg hos materielforhandler OBC ved Hadsund

Af Janne Skagbæk Jensen

Tirsdag d. 09. april 2019 drog biavlere fra Aalborg Biavlerforening på forårstur til materielforhandler OBC i Haundal - en lille by syd for Hadsund.

Igen i år var der tilmelding. Dels for at have bemandingen i top til de mange indkøb der finder sted denne aften, når rigtig mange nye biavlere endelig skal til at etablere sine bigårde, og såmænd også når vi andre skal udvide eller forny vores bi-materiel, men også dels pga. tilrettelægning af de lange dækkede kaffeborde med franskbrød og forskellige typer honning, så der er en plads til alle.

OBC er en mægtig stor butik, med alt til den købelystne fritids- og erhversbiavler. Lige meget om du skal købe småt eller stort, får du altid den samme erfarende behandling. Det er lige fra små klistermærker med bier, redskaber, små fine sirlige salgsstader og beklædning til store biblæsere, pollentørrer, honningpumper og andre maskiner, som man vist skal have et vist behov for, før man investerer i det.
OBC laver selv deres rammer, og har eget smelteri og voksstøberi.

Begynderkursus 2019 i Aalborg Biavlerforening

Af Janne Skagbæk Jensen

Østerådalen er et bynært område kun 3 km fra Aalborgs centrum.
Selve området Østerådal er over 100 ha. med et rigt fugleliv med lavvandede søer og våde enge som ved højvande oversvømmes af Østerå, sådan skriver Visit Aalborg.

Men vidste du også at Aalborg Biavlerforening har domæne i Infohuset i Østerådalen i dette skønne naturområde.
Hver tirsdag i bisæsonen samles nye medlemmer fra Aalborg og opland, hvor vi nyder at komme nærmere naturen, samtidig med at der er læring omkring honningbien, og guides uge efter uge af lærde folk.
Mange garvede bifolk lægger også vejen forbi for at hygge sig sammen, drikke en kop kaffe eller nyde en øl eller sodavand, deler problemer og erfaringer fra deres egen biavl. Måske har de også en bifamilie tilovers eller et velment råd.
Alle bifolk om det er en privat med få stader eller en erhvervsbiavler med mange stader, har de helt deres egen lille historie, hvordan deres karrierer med biavlen er startet. Der er mange sjove historier. Nogen har fanget en sværm, andre har interessen fordi de gerne vil værne ekstra om naturen eller have bestøvet deres træer og buske, og ofte er der arvet udstyr fra bedste faderen eller fra anden del af familien, som igen skal genbruges.

Foredrag med konsulent Ole Kilpinen fra Danmarks Biavlerforening

Af Janne Skagbæk Jensen

Hvordan er det nu med de hersens neonikotinoider og pesticider? Det fik vi en større forståelse for, da konsulent fra Danmarks Biavlerforening Ole Kilpinen besøgte Aalborg Biavlerforening.

Det sidste foredrag i dette forår løb af stablen på Vejgård Bibliotek d. 19-02-19 kl. 19.00, og som var godt besøgt med 36 biavls interesseret folk fra Aalborg og opland.

Ole Kilpinen startede sit foredrag med, at dette jo er det lidt mere kedelige, men noget man bliver nødt til at forholde sig til. Der er meget man ikke ved, men også noget man ved.

Neonikotinoider findes både som sprøjtemiddel og som granulat.
Bierne kan komme i kontakt med stofferne fra nektar, pollen, guttation water som er dråber af væske fra selve planten og må ikke forbindes med kondensvand, vand, sprøjtning, såsæd, støv, systematiske pesticider og kemiske bekæmpelsesmidler.

Imidacloprid er det som bruges oftest. Det er et symmetrisk. Det vil sige at når det sprøjtes ved direkte påførsel, optages det igennem blade eller hud. Så man derved kun behandler det, som man ønsker.
Det er vandopløsligt og man kan derfor være bekymret om det ender i grundvandet.
Nogle af midlerne kan holde sig i op til 19 år i jorden. Det er derfor interessant, at hvis en mark er blevet sprøjtet, hvad sker der så året efter?

Foredrag med seniorforsker ved Aarhus Universitet Yoko L Dupont

Af Janne Skagbæk Jensen
8. januar 2019

 

Et nyt bi-år blev skudt i gang tirsdag d. 08. januar 2019, med et fyrværkeri af informationer om de vilde bier og deres livscyklus. Ca. 40 interesserede tilhører var mødt op på Vejgård Bibliotek da seniorforsker og bestøvningsbiolog Yoko L. Dupont fra Aarhus Universitet gæstede Aalborg Biavlerforening. Med hendes ekspertise guidede hun os med et lynkursus igennem vigtig viden, der handlede om biologi og behov hos de to store undergrupper af vilde bier, humlebier og enlige bier i sammenligning med honningbier. I Verden er der 20.000 arter hvoraf ca. 288 arter findes i Danmark. Om de vilde bier og honningbiers brug af blomster samt hvor og hvordan forskellige arter af bier søger føde i landskabet. Foredraget handlede også om status og trusler for bierne. Hvordan historiske ændringer i landskabet samt anvendelse af sprøjtegifte og kunstgødning har påvirket bierne, både de vilde bier og honningbierne.

 

Afgrøder har ændret sig til at være mere vindbestøvet kornafgrøder. Større marker med færre linjer/kanter hvor de vilde bier kan bo. Linjer som bierne således også navigere efter. Der er færre insektbestøvede afgrøder. Før hen var rødkløver en vigtig afgrøde som blev brugt til jord forbedring. De afgrøder der blomster, og som tiltrækker insekter i dag, har en begrænset blomstringsperiode. Raps det tidlige forår, en smule kløver her og der, om sommeren hestebønne og honningurt.

Oxalsyre. Årets sidste arrangement i skolebigården 2018

Af Janne Skagbæk Jensen
17. nov 2018

Årets sidste arrangement i Aalborg Biavlerforening løb af stablen lørdag d. 17. november kl. 13.00 i Klubhuset Østerådalen.

I køkkenet var der skruet godt op for komfuret. De store gryder med gløgg og æbleskiverne i ovnen, spredte den herligste juleduft ud i klublokalerne. Tak for hjælpen endnu engang til Kirstine Ørnbøl, som altid er så sød og hjælpsom til at give en hånd med.

Formanden Marius Tord Lorentzen bød velkommen og sammen med kasser Niels Ørnbøl demonstreredes årets oxalsyrebehandling.

Den vigtigste lille og meget effektive varroabekæmpelse vi har, er oxalsyrebehandlingen i december, den fjerner 90 – 95 % af varroamiderne. Det gør vi, fordi varroamiden kan have opformeret sig siden august, hvor vi gav myrersyrer.

Bierne gør sig vinterklar ved at gå i klynge, det er også den tid hvor der er minimal med yngel. Så omkring den 10. december eller inden jul, når vejret tillader det, giver vi oxalsyrebehandling. Der skal gerne være helt vindstille og koldt, og at der er 20 minusgrader, gør ingenting. Når der er koldt trækker bierne sig lidt mere sammen, og er det for varmt i vejret, går de i luften.

Besøg hos Bjarni på Blenstrup Frugtplantage 2018


Af Janne Skagbæk Jensen
14. august 2018

Den 14. august gik Aalborg Biavlerforenings tur atter til Bjarnis skønne landsted, Blenstrup Frugtplantage. Trods masser af truende skyer der hang lavt på himlen, holdt det tørt og vi havde en skøn sensommeraften.

Marius bød velkommen og var glad for at se så mange, trods det korte varsel.

Vi blev sædvanen tro budt velkommen på gårdspladsen og spadsere derefter i samlet flok ned gennem frugtplantagen.
1000-vis af træer store og små, der stod frodigt med de skønneste grønne og røde æbler.
Nogen også så skinnede, at de virkelige var værdige til skolelærerens bord. Lige nu er det bla. det skønne Discovery-æble der er parat, fyldt med sødme og saft, plukkeklar og smager fantastisk, andre sorter kræver en eller to måneder endnu.
Sandelig om vi ikke også erfarede med egen mund, at der også allerede var saftige lækre pærer med masser af smag.
Hovedparten af blommerne var plukket, men der var dog stadig nogle sorter tilbage, der knap nok var modne endnu. Sorten Jubilæum hang lige syd for parkeringspladsen, en skøn saftig, mørklilla og aromatisk blomme.
Det er det skønne ved at have flere forskellige sorter, modningstidspunkter overlapper hinanden, og man har frugter i lange perioder.

På vores vandring rundt i plantagen var vi også forbi kravlegården, med alle de nye træer. Her fik vi et lynkursus i frugtavlen, hvordan podning og okuleringen kan bruges til at lave sin egne små træer.
Helt let er det nu ikke. Har efterhånden hørt om selve udførelsen gentagne gange, men tænker at man selv skal have planten, kniven og 1 års kvisten med 3 øjne i hånden, for at kunne udføre det.

Besøg hos Tord Marius Lorentsen

Af Janne Skagbæk Jensen
26. juni 2018

Turen går til Venedig. Nå nej - turen går til Stae. Der hvor alle de flotte farver på opstablingskasserne står, der minder én om en tur til det farverige Venedig.

Solen skinnede fra en skøn blå himmel, temperaturen var høj, og bare det at have lange bukser på var varmt. Sommeren er virkelig over os.

På gårdspladsen i Stae blev vi budt velkommen af Marius.
Den store flok fra Aalborg Biavlerforening gik de 200 meter ned ad den smukke let kuperede markvej til Marius´s bigård. Den ligger godt gemt af vejen imellem træer og buske.
Marius havde startet den lille traktor og med anhængeren koblet på, kørte han op med forfriskninger i form af øl og sodavand til alle de tørstige bifolk.
Aftensolen var ved at være lav og fuglene sang om kap, imens vi nød den flotte natur og den flotte næsten parklignende have, passet af Marius og hans kone. Store træer, masser af buske, grøntsager, græsplæner så stor på begge sider af indkørslen og selvfølgelig masser af farvestrålende bivenlige blomster.
Alt har de selv plantet. Så spørger du til en bestemt busk eller lign. hører der også en fortælling med.

Da vi stod samlet omkring staderne, begyndte Marius at fortælle om sin Biavl.

Det må siges, at Marius er en meget garvet biavler, han har i bogstaveligt form fået bi-viden ind med modermælken. Hele hans liv har han haft bier rundt om sig.
I det år hvor han blev født, startede hans mor som biavler. Som børn havde de bierne stående på gårdspladsen, så de mærkede hurtigt, hvad det ville sige at få bistik.
Hans storebror overtog biavlen i midten af 70´erne.

Besøg hos dronningeavler Ivan Bjorholm Nielsen, Himmerlandske Bier

Af Janne Skagbæk Jensen
Foto: Hans Henrik Skovgaard
19. juni 2018

 

Venter i længsel på bedre vejr. Det regner, blæser og er hundekoldt. Det perfekte og min ønsketænkning vil være minimum 15 grader, vindstille og højtryk. Hvorfor? Selvfølgelig fordi der er indkøbt dronninger, der skal sættes ud i staderne, og hvor længe kan det lige vente. Selvfølgelig - havde de været sendt med Post Nord, der skulle forbi adressen, var de tidligst kommet i morgen. Så ro på, bierne er sikkert godt knotne hvis man viser sig, vent på bedre vejr, få det bedste ud af det og skriv om Aalborg Biavlerforenings besøg hos Ivan. Som skrevet så gjort….

Formanden bød de godt 30 biavlsinteresserede velkommen, og takkede fordi vi måtte komme på besøg. Der herskede tvivl, men måske for 10. år i træk.

Det at være erhvervsbiavler, og dronningeavler er en livsstil. Det er hammer hårdt, startede Ivan med at fortælle.
I virksomheden er der arbejde til 1½ mand og en (for nogen) meget kælende hund. Intet er hemmeligt, så vi skulle bare kigge os omkring og endelig spørge løs.
Så han lidt træt ud, var det helt sikkert rigtigt.
Han forsatte, i løbet af juni måned skal der tages rigtige mange vigtige beslutninger, der forplantes senere på godt og ondt i avlen, så det i sig selv er en mental hård udfordring. Alt griber ind over hinanden, specielt som vi andre små biavlere også har erfaret i år, med alt den honning der er.

Alt materiellet er opstabling og norsk mål.
Han stillede os spørgsmålet, hvorfor skal man have samme rammemål? Vi er forskellige, hvad der passer til den ene, passer måske ikke til den anden. Så hans anbefaling til nye biavler er, at man bør tage sig tid til at komme ud til forskellige biavlere for at se og rører. Selv mærke forskellen, lytte til fordele og ulemper, for herefter at bedømme, hvad der er lettest for dig at håndtere.
Ivan har på nuværende tidspunkt høstet 1 ton honning fra 2 bigårde. Materiel derfra har han i hænderne af flere omgange.
Det kan han ikke med f.eks. 12/10, da det er noget af det tungeste, når det er fyldt.

For 5-6 år siden smeltede han alle tavler om, nu gemmer han de pæneste jomfrutavler. Han ved godt at det bedste for bierne, er at give nye vokstavler, som samtidig også vil fremme sundheden, men det skal også skal være overskueligt og håndgribeligt.

Man kan godt købe færdigt foder, men heller ikke det, mente Ivan var bedst. Måske det hjemmegjorte foder er bedre, da bierne selv skal bearbejde den. Når man tilsætter eddikesyre så Ph kommer ned på omkring 4, spaltes sukkeret og dette er medvirkende til at stimulere ynglen i efteråret.

Opstart i skolebigård 2018

Af Janne Skagbæk Jensen
24. april 2018

På kalenderen stod der den 24-04-18 opstart i skolebigården. Vejret var, som der kan forventes på denne årstid, lidt koldt og blæsende, men solen skinnede dog igennem.

Det er 144. gang at der er opstart i Aalborg biavlerforening, med flere forskellige adresser og flere forskellige navne. Men helt sikkert er det 2. gang, at der blev indbudt til opstart i Østerådalen.

Rigtig mange medlemmer var mødt op, og vi samledes udenfor klubhuset på den store grønne plæne, med vúe til både sø og skov. Den nye sæson blev budt hjertelig velkommen af vores formand Tord Marius Lorentsen. Sædvanen tro blev der sunget fællessang med vores genbrugs bisang på melodien: Jeg er havren, som pænt blev samlet sammen og klar til næste års brug.
Sædvanen tro blev der også budt på et lille glas mjød, brygget af formanden Tord Marius Lorentsen  på gården ved Stae.
Engang ville jeg have benægtet, at der nogen sinde skulle komme til at stå mjødbrygning på min - to do liste, dog kun fordi drikken overhovedet ikke smagte mig. Men nu syntes smagsløgene at have ændret sig. Mjøden bliver bedre og bedre for hvert år. Alderen vil nogen tænke…. Ved ikke om det har noget at gøre med, at nogle ting skal smages på mange gange, før smagen accepteres. Eller kan det tænkes, om det simpelthen også har noget med lagringen af Marius´s mjød at gøre, at den er ved at have nået klimaks, og derved er næsten perfekt. Den smagte fortrinligt, tak for skænken.

Bjarni fortalte lidt om hans egen bigård med 12 stader, og hvordan det stod til. Så vidt jeg kunne forstå, har han lidt travlt og lige et stykke vej endnu. Det så vist ikke så godt ud med bla. ynglen. Her til den 1. maj skal alle stader helst være klar med bier, der ivrigt flyver ud i hans æbleplantage, og forhåbentlige giver perfekte bestøvninger. Bestøvninger der til sidst vil kvittere med store sødmefyldte og flot udviklede æbler, der vil forsøde Bjarnis liv som æbleavler i Blenstrup.

Herefter gik vi ned for at kigge på bigården, der lige nu består af 4 opstablingsstader med familier. Dertil har vi bestilt 4 trugstader, som er på vej. Som omtalt før var det simpelthen for koldt og blæsende til at åbne og kigge ned til dem, så det må vi have til gode.

Et kig i rummet ind til observationsstadet, blev det også til. Dette indvendige stade vil også snart rumme en ny familie, der er doneret af Esben Bush, Aalborg Kommune. I rummet er der allerede opstillet store flotte bi-plancher, der er lamineret og kan holde til at være udendørs. Der vil de hænge til fri beskuelse hver tirsdag.

Spændende aften hos OBC-biavl med stor deltagelse

 Af Janne Skagbæk Jensen

10. april 2018

Turen med Aalborg Biavlerforening gik tirsdag aften d. 10-04-18 ned til OBC i Havndal ved Hadsund.
Albert startede virksomheden i 1986, og er nu alt mulig mand.
OBC er en familiedrevet virksomhed med svigersønnen Henrik i spidsen. Jane er Alberts datter og den, der står bag betalingsskranken. Vi fik også hilst på Karsten, han er dog ikke i familien, men den der står for afdelingen i Hørning.

Henrik bød velkommen og startede med at invitere os over vejen til smelteriet. Den helt specielle duft, der opstår ved afsmeltningen af voksen, mødte os allerede uden for indgangsporten.

I smelteriet blev der demonstreret, hvordan tavlerne skal pakkes.
Tavlerne skal ligge forskudt med toplisten side om side. De bundtes med 25 stk. i hvert bundt, og et evt. resterende tavler antal for sig. En god strik bindes rundt om tavlerne, så de let kan sænkes i det store kar. Ved hvert bundt skal der desuden være en mærkeseddel på med navn og telefonnummer. Til sidst puttes tavlerne i en bi-tæt sæk eller pose.
En anden vigtig detalje er, at man IKKE bare sætter sine tavler af uden aftale. Man har pligt til at sørge for at tavlerne kommer inden døre, da der er stor fare for røveri. Røveri sker, når bare én af spejderbierne får færten af foder/honning, og der går ikke mange minutter før, den får kaldt på alle sine venner, og der kommer en hel hær, som er kampparat og ikke forlader stedet uden kamp til stregen.

Begynderkursus 2018 i Aalborg Biavlerforening

Af Janne Skagbæk Jensen

Tirsdag d. 27. februar 2018 havde sneen lagt sig, som det flotteste hvide tæppe over Østerådalen. Det var koldt og blæsende, men heldigvis trodsede de 28 nye tilmeldte elever vejret og mødte op kl. 19.00 til første undervisningsaften i klubhuset. Lysten til at blive biavler i Aalborg og det at få en stor naturoplevelse med sine egne bier, har i år været så stor, at Aalborg Biavlerforening har måtte melde holdet fuldt booket op.

Allerede på P-pladsen blev man som sædvanligt mødt af formanden Tord Marius Lorentsen, der pga. mørket guidede de nye kursister ned af den hyggelige sti til klubhuset.

I klubhusets lune lokaler bød bestyrelsen de mange forventningsfulde elever velkommen, til en ny og helt sikkert meget spændende sæson med masser af viden om bierne og deres samfund.

Kasser Niels Ørnbøl og formanden Tord Marius Lorentsen vil igen i år stå for undervisningen og lærer fra sig. Som gammel elev, nu med 2 succesrige år på bagen, kan jeg sige – at de vil lærer fra sig på den allerbedste måde, og ved de vil prøve at besvare alle de spørgsmål, som må komme.

Nogle vil have to trugstader, andre fem opstablingsstader, og der er også dem der vil have 20, 50 og måske endda flere bifamilier. Her er det vigtigt at vide, at der er rigtig mange forskellige måder at have bier på, og mange forskellige tilgange. Man kan tale med tre forskellige bifolk og få tre forskellige svar. I Aalborg Biavlerforening vil der følges anvisningerne fra Danmarks Biavlerforening. Både ved den boglige undervisningsdel, men også i den praktiske del, når vi senere på foråret, skal ud i bigården og lytte til bierne der summer højlydt, og have fingrene i deres livlige bo.

Foredrag af Erling Atzen "Min biavl og honningbehandling"

Af Janne Skagbæk Jensen
13. februar 2018

Den ægte sønderjyde Erling Atzen kørte tirsdag den 13. februar den lange vej fra Rømø for at besøge Aalborg Biavlerforening.

Præscis kl. 19.00 blev han budt velkommen af formanden Tord Marius Lorentsen, og ivrigt gik han i gang med sit foredrag om biavl og honningbehandling for en næsten fyldt sal med 45 forventningsfulde bifolk fra nær og fjern.

Den 53-årige Erling Atzen der til daglig bor på Rømø, har travlt. Ved siden af sit fuldtidsjob ved vandforsyningen, har han en stor biavl i fritiden. Han startede i 2000 med 5-7 bifamilier, og de formerede sig herefter hurtigt. Vi tilhørere, kunne forstå, at der var nok at gøre i dagligdagen, og der bruges rigtig mange timer, som næsten var sat i skema.

Foredrag v /Asger Søgaard Jørgensen omkring sprøjtegifte, bisygdomme m.m.

Af Janne Skagbæk Jensen

16. januar 2018

 

Foredragsholder Asger Søgård Jørgensen blev budt velkommen til Aalborg Biavlerforening af formanden Marius Tord Loretsen.

 

Det er ganske vist….
Det står sløjt til med biodiversiten, hvordan får vi flere bier. Man er nu ved at analysere, hvilke insekter der er i tilbagegang og nogle endda uddøde.
I Danmark har vi kun halvdelen af de honningbier, som man havde under 2. verdenskrig.

I de seneste 27 år er der en tilbagegang af flyvende insekter på mere end 75% i Tyskland, og hvorfor er der det?
Alt dette gjorde Asger Søgaard Jørgensen de ca. 50 fremmødte biavlere på Vejgaard Bibliotek meget klogere på.

 Æbleskiver og gløgg


Af Janne Skagbæk Jensen
11. november 2017

Julen nærmere sig med hastige skridt. I biklubben Aalborg Biavlerforening var der så sandelig også julestemning, hvis man tog duften i betragtning.
Duften af æbleskiver og julegløgg bredte sig helt udenfor på den solbeskinnede veranda, hvor forsamlingen af bifolk flokkedes sammen til årets sidste arrangement og nød efterårssolens magiske stråler. Måske var det duften som trak medlemmerne indenfor i huset eller måske var det formandens røst, som hævdede at mødet var i gang.

Formanden Tord Marius Lorentsen bød velkommen og Kasseren Niels Ørnbøl demonstrerede årets oxalsyrebehandling.

I den første uge af december, hvis vejret er til det, giver vi oxalsyrebehandling. Der må ikke være blæsende, men at der er 20 minusgrader gør ingenting.
Det gør vi, fordi varroamiden kan have opformeret sig siden august, hvor vi gav myrersyrer.
Oxalsyrer slår 90% af varroaen ihjel, og det skal gøres i den mest yngelfri periode, som er i december.

Vi skal virkelig passe på vores vinterbier. Dem er vi afhængige af til foråret, da de transformerer sig til både ammebier, pollen- og honningbier.

Besøg hos Klitgård Agro

Af Janne Skagbæk Jensen
30. september 2017


 
Den første af de 400 udsatte fasaner anes allerede på strækningen på den 700 meter lange vej, der fører ned til den storslåede gård. Udsigten over det mægtige landbrug med marker og store træer langs hele den ene vejside, er såmænd indkørslen til den flotte ”Klitgård Agro”, Rørholtvej 76.

1-dags sensommertur til Læsø og den brune bi

Af Janne Skagbæk Jensen
19.august 2017

 En fantastisk dejlig sensommertur til Læsø og den brune bi er nu vel overstået. Hvad alle havde håbet på skete, vores bønner blev hørt, vejret var endelig for en gangs skyld med os biavlere, og viste sig fra sin allerbedste side med sol, kun få skyer og næsten ingen vind.

Sort Honning

Tre vidt forskellige honninger høstet fra samme lokalitet i Store Vildmose

Brian Westergaard Pedersen kiggede en ekstra gang, da han høstede den sidste honning i år.
Den var kulsort. De to andre høst var almindelig forårshonning med raps, og midsommer blomsterhonning.

Besøg hos Bjarni på Blenstrup Frugtplantage


Af Janne Skagbæk Jensen  
8. august 2017


Endnu engang fik vi lov at besøge Bjarni og hans skønne frugtplantage ved Blenstrup. Frugtplantagen der rummer bær, blommer, pærer, og æbler i massevis fordelt på 30 forskellige spisesorter. Der siges, at der høstes imellem 25 og 50 ton om året og 1½ til 2 ton om dagen i høstperioden.

Besøg hos Himmerlandske bier V/Ivan Nielsen

 Af Janne Skagbæk Jensen

Tirsdag d. 13-06-2017 gik turen til sydligere himmelstrøg, nærmere bestemt ned til dronningavler Ivan Nielsen, Hobro.

Ivan startede med at fortælle om sin baggrund som landmand, hans bigård og produktion af dronninger til landets hobbybiavlere.

Kursus: Vi laver en aflægger

Af Janne Skagbæk Jensen
6. juni 2017

 

Vi kan glæde os over at vores bigård nu er erklæret fri for bipest, og vi iler af sted, for at nå alt det, som vi er kommet bagefter med.

I går mødtes vi, som vi plejer i skolebigården, for at se en demonstration og lære at lave en aflægger og selvfølgelig få masser af bisnak.

Bi-pest!!!

Af Janne Skagbæk Jensen
9.maj 2017

Opbakning det er der!
Et fantastisk stort fremmøde af biavlere var mødt op denne, ja på alle mulige måder grå og kolde aften.

Det er lige nu det danske forår er over os. Hvor alt blomstre, springer ud og grønnes. Hvor solen er vores bedste ven, og til tider falder regnens dråber fra himlen og vander vores jorde. Hvor fuglenes fløjt med de skønneste strofer høres over os, og de små flyvere som ved naturens gang, har travlt med alle forberedelserne til yngel og unger og fuglelivet. Akkurat ligesom bierne

Første aften i den nye Skolebigård.

Janne Skagbæk Jensen
24. april 2017

Det var spændende at komme igang med at arbejde i den nye Bigård.
Desværre var vejret ikke til ret meget, men vi fik da sat dronetavler til de tre Trugstader, og givet dem et par kunsttavler, så dronningen har lidt plads at boltre sig på.

Flyttedag


Af Janne Skagbæk Jensen  
22. april 2017Så fik vi flyttet vores skolebigård ud til Østerådalen.
Det gik helt fantastisk. Sikke et fremmøde!
Vi gik i gang klokken 9 lørdag morgen, og allerede klokken 10 var alt materiel og bifamilier læsset på de mange trailere og varevogne.

Farvel til Lundby Hedehus og goddag til Østerådalen

Af Janne Skagbæk Jensen
18. april 2017

Det må med sande siges at være lidt vemodigt - for på dette sted i Lundby Krat var det den 18-04-2017 sidste gang, at vi skulle samles og mødes til opstart af skolebigården.

Desværre var det også denne aften koldt og lidt blæsende, så vi måtte nøjes med snakken om bierne, og se stedet hvor foreningen har holdt til og bierne haft deres daglig flyveture til dags dato.

Besøg hos OBC i Havndal

11. april 2017
Af Janne Skagbæk Jensen

På programmet stod der denne tirsdag d. 11-04-2017 kl. 19.00 besøg hos materielforhandler OBC i Havndal ved Hobro. Forretningen er familiedrevet med far, mor, døtre, svigersøn og så lige Karsten som står for Hørning afdelingen.

Foredrag ved Flemming Vejsnæs

Af Janne Skagbæk Jensen
28. marts 2017

Der var næsten fuldt hus tirsdag d. 28-03-2017 på Vejgård Bibliotek, da vi blev beriget med besøg af Danmarks dygtige biavlskonsulent Flemming Vejsnæs. I 25 år har han gjort tjeneste som konsulent i Danmarks Biavlsforening, og den lange tjeneste har givet ham et fantastisk knowhow indenfor biernes verden.

Begynderkursus 2017 i Aalborg Biavlerforening

Af Janne Skagbæk Jensen
28. februar 2017

Tiden siger i dag forår. Forår hvor blomsterne og alt det grønne vil spirer og formere sig. Det er den tid, at vi som biavlere ser hen i mod og længtes efter. Det er her bierne så småt starter op med deres cyklus med yngel, bestøvning og honning.

Foredrag med Peter Stougaard

Af Janne Skagbæk Jensen
7. februar 2017

Foredrag med Peter Stougaard der har beskæftiget sig med dronningeavl i mere end 25 år

Bisæsonen 2017 blev skudt i gang med årets første foredrag. Foredraget blev holdt på Vejgård Bibliotek tirsdag d. 07-02-2017 kl. 19.00.
På programmet var det den dygtige bi-/droningeavler Peter Stougaard fra Odder, der nu har beskæftiget sig med buckfast bier i gennem mere end 25 år.

 Foredrag: Mød Lars og Zofuz på slap line

Af Janne Skagbæk Jensen
8. oktober 2016

 Lørdag d. 08-10-16 kl. 13.00 – 16.00 var omkring 40 biavlsinteresseret mødt op til foredrag på den idylliske Knivholt hovedgård. Knivholt hovedgård ligger i udkanten af Frederikshavn på Hjørringvej og kan tilbage dateres til 1300 tallet. På denne herregård hører Knivholt Bilaug til, hvor de har deres gang mellem bistaderne i haven og være-/værksted på gården.

Generalforsamlingen 2016

Indvintring og slyngning af den sidste sensommerhonning

16.august 2016

 

De sidste tavler med den skønne sensommerhonning blev taget fra både i trugstaderne og opstablingskasserne.
Bierne blev i skolebigården indvinteret og fodret med 3kg 60% sukkervand pr. familie.

Besøg på frugtplantagen i Blenstrup ved Skørping

9. august 2016

Når man kommer kørende på hovedvejen fra Lundby Krat mod Hadsund, ser man straks Y-et (vejen der deler sig) og den lille fine private 2,5kw mølle der stikker lige op mod himlen, omgivet af masser af træer. Træer der står i lige linjer, række efter række. Lige der på dette idylliske kuperet sted, var vi på aftenbesøg.

Besøg hos vores formand Tord Marius Lorentsen.

5. juli 2016

Her fik vi fremvist Marius'es bigård, og fik en grundig gennemgang af hans biavl.
Alle var frit stillet til at gå rundt og tage lågene af staderne, og se hvordan bierne trivedes.

Derefter gik vi ind i Marius'es gamle minkhal, hvor han opbevarer sit udstyr, og også har et lille museum/samling af gammelt biavlsudstyr.

Aftenen slutte i gildesalen, efter at vi havde været inde og se på Mjød-brygningen.
Marius bød på kaffe og Mjød, og snakken gik som sædvanlig livlig.

14. juni 2016

 Besøg hos Ivan 2016

DSC 0026

Sæsonstart 2016

19. april 2016

P1

14. april 2015

 Besøg hos Ommersyssel Biavlscenter I/S

DSC00445

Der er mange ting der skal tages stilling til som nystartet biavler.

 22. april 2014

Sæsonstart 2014

Start2014 1

 

Besøg hos Ivan Nielsen 2013

18. juni 2013 

Ivans Rugekasser

Biernes antistoffer.
ApitherapiUddrag fra Jørgen Henriksens foredrag på Vejgaard Bibliotek, tirsdag den 12.3.13.
Foredraget er holdt på basis af "Rapport vedr. forsøgsordning med biernes Harpikslimstof PROPOLIS for perioden 1.8.1971 – 1.7.1972. K. Lund Aagaard" og med citater herfra samt fra bøgerne "Honning" samt "Pollen, Propolis og Gele Royale" fra serien SUNDHED & VELVÆRE fra forlaget Hovedland. Endvidere er facts fra "Særnummer af tidsskrift for biavl APITHERAPI.
Behandlingsforslagene (afsnit 7) er fra førnævnte rapport og hverken Aalborg Biavlerforening eller foredragsholder kan tage ansvar herfor. Brug af Propolis er helt og holdent på eget ansvar.

Gå til foredrag

Besøg af Ivan Nielsen 2012

 12. juni 2012

VentendeBiavlere

 Honningaften

23. august 2011

PICT2028

Varroa behandling

 26. juli 2011

Nassenheider

Sæsonstart 2011

26. april 2011

MjoedSæsonstart med mjød og sang.