- Detaljer
- 38
16.januar 2024
- Detaljer
- 483
Besøg hos Ivan Nielsen 2023
13 juni 2023
Tirsdag d. 13-06-2023 gik turen ned til dronningavler Ivan Nielsen, Hobro.
Efter at formanden havde budt velkommen, overlod han til Ivan at fortælle.
Ivan fortalte lidt om sin baggrund som landmand, og hvordan det senere førte ham over på biavl og Dronningavler.
Herefter var der tid til at blive vist rundt og stille spørgsmål – og dem var der mange af.
Snakken var også omkring Post Nord som i særdeleshed er ustabile med omlevering af pakker, desværre med døde bier til følge. GSL ønsker heller ikke tjansen, det er ikke fordi det er levende dyr/bier, men et spørgsmål om en ekstra afkrydsning på et skema, som de mener ikke at kunne styre. Vi mener selvfølgelig at det er en ommer, og det må kunne lade sig gøre i dagens mobile Danmark.
I slyngerummet og så vi den store 16 solds slynge og de mange fine dyre maskiner. Ivan fortalte om prikkemaskinen, som blot prikker hul i vokslaget på tavlerne, og honningen kan derved flyde ud ved slyngning. Derefter lader han det slyngede honning stå ved lunt i 1-2 døgn til voksen flyder oven på honningen, og det efterfølgende er meget lettere at tappe og si. Lidt det samme system som nogen af os bruger med at ridse tavlerne op, i stedet for at skrælle.
Vi afsluttede aftenen med at sige tusinde tak til Ivan, fik udleveret forudbestilte dronninger og foreningen var vært ved en øl eller sodavand.
Tak for billeder til Hans Henrik Skovgård
- Detaljer
- 542
Infomøde i klubhuset
Karen Mette Thorhauge
4.april 2023
Tirsdag 4.april kl 19 blev der holdt info aften i Infohuset i Østerådalen.
Der var mødt 10 meget interesserede op, blandede mænd og kvinder i alle aldre. Formanden bød velkommen og fortalte kort om foreningen, og hvordan den fungerer med bl.a. tirsdags fremmøde. John fra Skolebigården, samt Pia og ut præsenterede sig selv
Vi startede i skolebigården, mens det stadig var lyst. Der blev talt om og vist de 2 forskellige stade typer, og spørgelysten var stor. Flere havde allerede anskaffet sig materiel og bi familier og var klar til at begynde i indeværende sæson.
Vi fortsatte derefter i skolestuen med kaffe og hjemmebag. Basis viden om bien som organiske, årets gang som biavler, økonomien og tidsforbruget, forbundet dermed blev berørt. Der blev også talt en del om, hvordan man får hjælp som nybegynder. Materiel og brochurer var spredt på bordene og dannede basis for endnu mere samtale om biavl.
Hen omkring kl 21.15 sluttede vi af med ønsket om at se dem igen 25.april, hvor bigården åbnes.
- Detaljer
- 659
Foredrag med Frank Nielsen, Jammerbugt Biavl.
Karen Mette thorhauge
21. februar 2023
Vi siger tak til Frank
- Detaljer
- 670
Foredrag med Tonny Tychsen fra ELLUM BIAVL
Pia Harder
24. januar 2023
Der var fremmødt 28 til en spændende aften på Gistrup skole med foredrag omkring Dronning avl og dronningen gitter og dens betydning samt behandling for varroa miden i bifamilien og meget mere.
Tonny fortalte om sit arbejde med sine 400 bifamilier og hvordan han avlede Dronninger og undersøgte på varroa trykket, samt behandlede for varroamiden.
Han viste os hvilke redskaber han anvendte i undersøgelsen af varroatrykket, i fodringen samt i at undgå museangreb.
På Tonnys hjemmeside kan man se mange YouTube videoer om sit arbejde med bierne. www.EllumBiavl.dk
Der var god dialog med mange interessante spørgsmål og gode svar. Alt i alt en god og lærerig aften.
- Detaljer
- 870
Besøg hos OBC 2022
Af Janne Skagbæk Jensen
12. august 2022
Aalborg Biavlerforening brugte en forårsaften d. 12-04-2022 på besøg hos materielforhandler OBC, Havndal.
Heldigvis uden nogen form for coronarestriktioner.
Vi fik som sædvanligt en rundtur i deres lokaler, og gennemgang af hvad de kan tilbyde.
Dette er jo en del af skolelektionen og god læring for de nye medlemmer. Tror de fleste fik besvaret deres spørgsmål, som de måtte have på dette tidpunkt i deres startfase.
Der var god tid til at handle i. Nogle var mødt tidligere ind og fik handelen hurtigt overstået. Andre ventede og fik vist også nogle gode ideer ved rundvisningen. Ved at deltage denne aften fik vi den gode besparelse på 10% på handlen. I sig selv er en besparelse jo særdeles attraktiv, da det er rimlig dyrt at være biavler. Samtidigt er det fantastisk, at man denne aften også får hilst på sine bi-venner, og en god bi-snak er nu heller ikke så ringe.
- Detaljer
- 917
Foredragsaften v. Rune Havgaard Sørensen, Sekretariatsleder i DBf i Sorø
Af Pia harder
29.marts 2022
HVORDAN KAN DET BLIVE BEDRE AT VÆRE BI OG BIAVLER I DANMARK?
MISSION: Danmarks biavlerforeningens formål er at skabe et levende og givende fælleskab for biavlerne. Arbejder for biavlernes vilkår, biernes livsbetingelser og for at udbrede kendskabet til biernes produkter.
VISION: Danmarks Biavlerforening vil være en værdiskabende fælleskab, der rummer biernes og biavlernes mangfoldighed. Foreningen skal sætte dagsordenen og leverer viden og oplysning både til medlemmerne og til samfundet.
Rune fortalte om deres arbejde med 3 områder:
- Detaljer
- 819
Foredrag med Lars Bo Christensen fra Gjøl Bigård.
Af Tord Marius Lorentsen
25. januar 2022
Få mere ud af din biavl, der er ikke kun honning at høste.
Et godt levende foredrag om alle de produkter vi kan høste i vores bigård samt hvordan vi får dem solgt så der er lidt til at drive biavlen.
Han havde medbragt mange smagsprøver af hvad han går og laver, blandt andet forskellige honninger, pollen, mjød og propolis.
- Detaljer
- 1968
Sidste dag i Skolebigården 2020
Af Janne Skagbæk Jensen
14. august 2020
Udesæsonen i skolebigården lukkede ned ved sommerens sidste møde tirsdag d. 08-09-20. Vejret var godt, solen skinnede, så det sociale samvær med kaffe, the, øl og vand stadig kunne nydes ude på den store græsplæne ved bordene og bænkene. Denne aften blev nogle af vores trofaste medlemmer, som også er meget garvede biavlere fanget af kameraets linse.
Selve bigården er omkranset af de tæt stående kulsukker planter, som stadig er i vigør og blomstre her og der med sine fine blå blomster.
Den sidste udebeskæftigelse ved bierne sluttede med at bierne blev fodret færdig. Her blev det vurderet, at de 16 kg APIInvert bierne har fået af 4 omgange a´ 4 kg i denne omgang er rigelig.
- Detaljer
- 1953
Bi-aften med salg af myresyre
Af Janne Skagbæk Jensen
18. august 2020
Når den sidste honning er taget fra, og man er startet med at fodre, er det tid til myresyre behandling. Myresyre er den eneste behandling, der går bag forseglingen på yngel og derfor meget effektiv. I denne anledning havde Aalborg Biavlerforening hidkaldt til kursus om en af de behandlinger, der hører under den sikre strategi i Danmarks Biavlerforening i bekæmpelsen imod varroamiden.
Samtidigt var der mulighed for køb af myresyre 60% til en meget fordelagtig pris 25 kr. pr. liter. Hertil medbringer man selv en plastdunke. Det kan være en brugt dunk, hvori der har været eddike, eddikesyre, sæbebeholder ol. Ens for dem alle er, at de skal have skruelåg og være rengjorte. En god ide er at med tusch at få skrevet ”Myresyre 60%” med det samme på dunken, så der ikke senere bliver misforståelser og der lige pludselig ved en fejl bliver syltet rødbeder heri.
Behandl væsken med respekt, briller, handsker og vand til at skylle efter ved evt. uheld. Myresyre er en farveløs væske med skarp, stikkende lugt. Rygende væske i fugtig luft. Ved indtagelse af 10-15 ml myresyre er den dødelig. http://nyt.kemikalieberedskab.dk/info/kemi/aktuel/PDFIK/myresyre.pdf
- Detaljer
- 1878
Slyngeaften i skolebigården
Af Janne Skagbæk Jensen
14 juli 2020
Gråvejret og regnen der ellers havde været over Danmark hele dagen, passede bestemt ikke med foreningens program, som der tirsdag d. 14-07-2020 stod på honningslyngning. Heldige var vi, da der som med et trylleslag blev tørvejr på slaget kl. 18.00.
Vi fremmødte iførte os de medbragte hvide bi-dragter og gik ned til bierne, for at høste sommerens honning anno 2020 fra Østerådalen.
I takt med at de honningfyldte rammer blev taget fra, blev de godt beskyttet for et evt. røveri, og straks herefter blev de kørt væk på trækvogn og videre op til huset. Apropos så er trækvognen godt nok genial til opgaven. Heroppe var skolestuen blevet omdannet til slyngerum, med begge slynger sat til og masser af hvide spande, skrællestativ og forskellige andre bi-rekvisitter. Bjarni stod for´, og han viste hvorledes man med de elektriske skrællegafler, let kunne skrælle voks af tavlerne, inden de blev slynget. Så hvis ikke man havde prøvet dette før, fik man også en føling med denne fremgangs måde.
Duften af den søde honning og de søgende bier, vakte også et forbipasserende ægtepars interesse, der med nysgerrige blikke og stor interesse stak hovedet indenfor i klubhuset og fik en snak.
Alt i alt en rigtig hyggelig arbejdsaften.
Der var som altid kaffe og the på kanden. Tak for kage ?
- Detaljer
- 2079
Tilsætning af dronninger
Af Janne Skagbæk Jensen
30. juni 2020
Vi er nu i fuld gang igen efter at Covid 19 har forstyrret vores ellers normale gang i foreningen. Mange medlemmer kiggede også forbi tirsdag d. 30-06-2020, hvor der var udlevering af bestilte dronninger fra Himmerlandsk Bier, v/ dronningeavler Ivan Nielsen.
Samtidigt var der i skole-bigården forsættelse i at lave småfamilier. Den forgangne tirsdag var der lavet aflæggere:
Et magasin eller en overvintringskasse med minimum 6 tavler.
1 pollentavle
1 tavle forseglet yngel i juni, 2 tavler i juli eller 3 tavler i august.
1 fodertavle gerne uforseglet ellers skal tavlen ridses op
Helst unge bier fra 2-3 tavler.
Kunsttavler som er dyppet i vand.
Denne tirsdag var der så tid til at ”afluse” D.v.s. i boet bliver alle dronningeceller fjernet. Den nye bifamilie føler sig dronningeløse, og vil med tak tage imod den nye dronning, der sættes til. Husk at brække den lille tap af i dronningehylsteret. Tjek gerne en ekstra gang, selv om man er erfaren, ja det erfarede vi jo, kan det altså godt glippe ?
- Detaljer
- 2058
Begynderkursus 2020 i Aalborg Biavlerforening
Af Janne Skagbæk Jensen
Vi kunne starte med, at det var en mørk og meget våd aften. Jamen det er jo ingen nyhed, det har det da været hele vinteren, ville i sikkert tænke. Så nu vi skriver marts måned og foråret er rigtig godt på vej, mange af de fine forårsbebudere har allerede nikket til os i et stykke tid, så tænker bare at starte sådanne…
Ih hvor har vi glædet os til at møde alle jer nye kursister til begynderkursus 2020. I år med ikke mindre end 28 tilmeldte, et flot stort hold. Der har igen været nødvendig at blive annonceret med fuldt booket hold på hjemmesiden. Så det må konstateres at foreningens ”Begynderkursus i biavl” er succesrigt, og det stadig er en meget populær fritidsinteresse i Aalborg og såmænd også på landsplan.
På dette års kursus med opstart tirsdag d. 03-03-2020, er der en god blandet skare fra yngre til ældre, kvinder som mænd og et par drenge, som alle ønsker at sidde på skolebænken og modtage læringen om vores små flyvende venner og selve arbejdet bagved - biavlen.
Som sædvanlig når Aalborg Biavlerforening holder arrangementer, er det, hvis andet ikke er nævnt, altid med mødetidspunkt tirsdag kl. 19.00 og til dette begynderkursus ingen undtagelse.
- Detaljer
- 638
Foredrag af Rolf Tulstrup Theuerkauf
21. januar 2020
Den 21. januar var vi samlet til et spændende foredrag af Rolf Tulstrup Theuerkauf.
Desværre var der ikke mødt mere end 21 medlemmer op, incl. bestyrelsen
Rolf fortalte en masse om biernes fødegrundlag hen over sommeren. Kom også ind på nødvendigheden af at der er nok pollen på tavlerne ved indvintring, så bierne har det de skal bruge, når de begynder yngelsætningen i februar og marts.
Rolf fortalte også en del om påstanden "Nektar fra Lindetræer er giftig", som han kom med flere beviser på ikke er sandt.
Som lovet har Rolf send alle Power Points som en PDF fil, så I kan studere de forskellige diagrammer og tabeller
- Detaljer
- 2561
Oxalsyre. Årets sidste arrangement i skolebigården 2019
Af Janne Skagbæk
23.11.2019
Årets sidste arrangement i Aalborg Biavlerforening løb af stablen lørdag d. 23. november kl. 13.00 i Klubhuset Østerådalen.
Allerede udenfor klubhuset kom den skønneste duft af gløgg os i møde. Som altid var der godt gang i køkkenet. De store tunge gryder med gløgg stod allerede parate på komfuret, og æbleskiverne var sirligt lagt i den lune ovn. Tak for hjælpen til Kirstine Ørnbøl og Knud Stochholm, som ihærdigt sørgede for tilberedningen og serveringen.
Formanden Marius Tord Lorentzen bød de 22 fremmødte biavlere velkommen og herefter allierede han sig med kasser Niels Ørnbøl, for årets oxalsyrebehandling demonstration.
Den bedste tid for behandlingen er i en frostperiode engang i december – til nød i januar, hvor der er stille og tørt vejr.
- Detaljer
- 2799
Lær at slynge (og røre honningen)
Niels Ørnbøl
søndag den 23. juni 2019
I går på Sankt Hans aftens dag, mødtes en lille flok af nystartede biavler for at øve sig i kunsten at tage honning fra bierne, og derefter slynge de gyldne dråber ud af tavlerne.
Vi havde et par hyggelige timer i Øster Ådalen.
Efter slyngningen gik snakken livlig om hvordan man rører honningen. Som alle ved, har hver biavler sin opskrift, eller måde at gøre det på.
- Detaljer
- 2618
Besøg hos Himmerlandske bier V/Ivan Nielsen
Af Janne Skagbæk Jensen
På en grå og til dels også våd dag, gik turen syd over til biavlermøde. Først en tur på den meget monotone motorvej hvor alt går stærkt. Biler i alle farver ind imellem hinanden, overhalende og ubetydelige i forhold til hinanden. Ved Haverslev kører man fra, og der begynder køreturens fauna at vise sig. Ad små hyggelige snoede veje, bakke op og bakke ned, hvor biler hensynsfuldt viger pladsen så man lige nøjagtig kan passere hinanden. Masser af grønne marker, der er omhegnet af krogede træer. Rabatter med nyslået græs og ejeren der sidder på sin lille havetraktor og hilser venligt. Tiden står næsten stille og man opdager herude fuglene der flyver omkring. Her kom roen mig i møde efter en hektisk uge, med honningfratagning, røring og tappe på glas. På vej til dette biavlermøde, blev jeg med ét ladet op med energi.
- Detaljer
- 2810
Kursus: Vi laver en aflægger 2019
Af Janne Skagbæk Jensen
Når man har valgt biavlen som hobby eller måske endog som levevej er en af de vigtige gøremål og kunnen i bigården, at lære hvordan man laver en aflægger. Med dette for øje stod der på Aalborg biavlers program tirsdag d. 28-05-2019 kursus og ”Demonstration i at lave en aflægger”.
Et stort og veloplagt antal elever var mødt op i skolebigården denne kolde maj aften og modtog en rigtig god læring, og vi andre lidt ældre elever fik opfrisket vores viden. Vi startede den vigtige læring op indenfor i klasselokalet, hvor Niels Ørnbøl forestod den bedste undervisning, man kan tænke sig.
- Detaljer
- 2512
Opstart i skolebigård 2019
Af Janne Skagbæk Jensen
Solen, det lunere vejr og mirabellerne har med deres blomster i tusindvis og himmelske dufte, sendt os de første signaler.
Det er forår, og det er en fryd for vi biavlere. Med foråret hører der også opstarte i Aalborg Biavlerforeningen i Østerådalen.
Der var rigtig flot fremmøde tirsdag d. 23-04-2019 af både gamle og nye medlemmer.
Som sædvanligt samledes vi udenfor klubhuset, hvor formanden Tord Marius Lorentsen bød velkommen til en ny spændende sæson. Små glas med verdens ældste alkohol også kaldet mjød blev budt rundt. Mjøden er af nogen hadet og af andre elsket. I år kunne man vælge mellem en rød og en hvid af slagsen, leveret fra formandens egen produktion på gården i Stae.
- Detaljer
- 2888
Besøg hos materielforhandler OBC ved Hadsund
Af Janne Skagbæk Jensen
Tirsdag d. 09. april 2019 drog biavlere fra Aalborg Biavlerforening på forårstur til materielforhandler OBC i Haundal - en lille by syd for Hadsund.
Igen i år var der tilmelding. Dels for at have bemandingen i top til de mange indkøb der finder sted denne aften, når rigtig mange nye biavlere endelig skal til at etablere sine bigårde, og såmænd også når vi andre skal udvide eller forny vores bi-materiel, men også dels pga. tilrettelægning af de lange dækkede kaffeborde med franskbrød og forskellige typer honning, så der er en plads til alle.
OBC er en mægtig stor butik, med alt til den købelystne fritids- og erhversbiavler. Lige meget om du skal købe småt eller stort, får du altid den samme erfarende behandling. Det er lige fra små klistermærker med bier, redskaber, små fine sirlige salgsstader og beklædning til store biblæsere, pollentørrer, honningpumper og andre maskiner, som man vist skal have et vist behov for, før man investerer i det.
OBC laver selv deres rammer, og har eget smelteri og voksstøberi.
- Detaljer
- 2789
Begynderkursus 2019 i Aalborg Biavlerforening
Af Janne Skagbæk Jensen
Østerådalen er et bynært område kun 3 km fra Aalborgs centrum.
Selve området Østerådal er over 100 ha. med et rigt fugleliv med lavvandede søer og våde enge som ved højvande oversvømmes af Østerå, sådan skriver Visit Aalborg.
Men vidste du også at Aalborg Biavlerforening har domæne i Infohuset i Østerådalen i dette skønne naturområde.
Hver tirsdag i bisæsonen samles nye medlemmer fra Aalborg og opland, hvor vi nyder at komme nærmere naturen, samtidig med at der er læring omkring honningbien, og guides uge efter uge af lærde folk.
Mange garvede bifolk lægger også vejen forbi for at hygge sig sammen, drikke en kop kaffe eller nyde en øl eller sodavand, deler problemer og erfaringer fra deres egen biavl. Måske har de også en bifamilie tilovers eller et velment råd.
Alle bifolk om det er en privat med få stader eller en erhvervsbiavler med mange stader, har de helt deres egen lille historie, hvordan deres karrierer med biavlen er startet. Der er mange sjove historier. Nogen har fanget en sværm, andre har interessen fordi de gerne vil værne ekstra om naturen eller have bestøvet deres træer og buske, og ofte er der arvet udstyr fra bedste faderen eller fra anden del af familien, som igen skal genbruges.
- Detaljer
- 2849
Foredrag med konsulent Ole Kilpinen fra Danmarks Biavlerforening
Af Janne Skagbæk Jensen
Hvordan er det nu med de hersens neonikotinoider og pesticider? Det fik vi en større forståelse for, da konsulent fra Danmarks Biavlerforening Ole Kilpinen besøgte Aalborg Biavlerforening.
Det sidste foredrag i dette forår løb af stablen på Vejgård Bibliotek d. 19-02-19 kl. 19.00, og som var godt besøgt med 36 biavls interesseret folk fra Aalborg og opland.
Ole Kilpinen startede sit foredrag med, at dette jo er det lidt mere kedelige, men noget man bliver nødt til at forholde sig til. Der er meget man ikke ved, men også noget man ved.
Neonikotinoider findes både som sprøjtemiddel og som granulat.
Bierne kan komme i kontakt med stofferne fra nektar, pollen, guttation water som er dråber af væske fra selve planten og må ikke forbindes med kondensvand, vand, sprøjtning, såsæd, støv, systematiske pesticider og kemiske bekæmpelsesmidler.
- Detaljer
- 2812
Foredrag med seniorforsker ved Aarhus Universitet Yoko L Dupont
Af Janne Skagbæk Jensen
8. januar 2019
Et nyt bi-år blev skudt i gang tirsdag d. 08. januar 2019, med et fyrværkeri af informationer om de vilde bier og deres livscyklus. Ca. 40 interesserede tilhører var mødt op på Vejgård Bibliotek da seniorforsker og bestøvningsbiolog Yoko L. Dupont fra Aarhus Universitet gæstede Aalborg Biavlerforening. Med hendes ekspertise guidede hun os med et lynkursus igennem vigtig viden, der handlede om biologi og behov hos de to store undergrupper af vilde bier, humlebier og enlige bier i sammenligning med honningbier. I Verden er der 20.000 arter hvoraf ca. 288 arter findes i Danmark. Om de vilde bier og honningbiers brug af blomster samt hvor og hvordan forskellige arter af bier søger føde i landskabet. Foredraget handlede også om status og trusler for bierne. Hvordan historiske ændringer i landskabet samt anvendelse af sprøjtegifte og kunstgødning har påvirket bierne, både de vilde bier og honningbierne.
Afgrøder har ændret sig til at være mere vindbestøvet kornafgrøder. Større marker med færre linjer/kanter hvor de vilde bier kan bo. Linjer som bierne således også navigere efter. Der er færre insektbestøvede afgrøder. Før hen var rødkløver en vigtig afgrøde som blev brugt til jord forbedring. De afgrøder der blomster, og som tiltrækker insekter i dag, har en begrænset blomstringsperiode. Raps det tidlige forår, en smule kløver her og der, om sommeren hestebønne og honningurt.
- Detaljer
- 2763
Oxalsyre. Årets sidste arrangement i skolebigården 2018
Af Janne Skagbæk Jensen
17. nov 2018
Årets sidste arrangement i Aalborg Biavlerforening løb af stablen lørdag d. 17. november kl. 13.00 i Klubhuset Østerådalen.
I køkkenet var der skruet godt op for komfuret. De store gryder med gløgg og æbleskiverne i ovnen, spredte den herligste juleduft ud i klublokalerne. Tak for hjælpen endnu engang til Kirstine Ørnbøl, som altid er så sød og hjælpsom til at give en hånd med.
Formanden Marius Tord Lorentzen bød velkommen og sammen med kasser Niels Ørnbøl demonstreredes årets oxalsyrebehandling.
Den vigtigste lille og meget effektive varroabekæmpelse vi har, er oxalsyrebehandlingen i december, den fjerner 90 – 95 % af varroamiderne. Det gør vi, fordi varroamiden kan have opformeret sig siden august, hvor vi gav myrersyrer.
Bierne gør sig vinterklar ved at gå i klynge, det er også den tid hvor der er minimal med yngel. Så omkring den 10. december eller inden jul, når vejret tillader det, giver vi oxalsyrebehandling. Der skal gerne være helt vindstille og koldt, og at der er 20 minusgrader, gør ingenting. Når der er koldt trækker bierne sig lidt mere sammen, og er det for varmt i vejret, går de i luften.
- Detaljer
- 2820
Besøg hos Bjarni på Blenstrup Frugtplantage 2018
Af Janne Skagbæk Jensen
14. august 2018
Den 14. august gik Aalborg Biavlerforenings tur atter til Bjarnis skønne landsted, Blenstrup Frugtplantage. Trods masser af truende skyer der hang lavt på himlen, holdt det tørt og vi havde en skøn sensommeraften.
Marius bød velkommen og var glad for at se så mange, trods det korte varsel.
Vi blev sædvanen tro budt velkommen på gårdspladsen og spadsere derefter i samlet flok ned gennem frugtplantagen.
1000-vis af træer store og små, der stod frodigt med de skønneste grønne og røde æbler.
Nogen også så skinnede, at de virkelige var værdige til skolelærerens bord. Lige nu er det bla. det skønne Discovery-æble der er parat, fyldt med sødme og saft, plukkeklar og smager fantastisk, andre sorter kræver en eller to måneder endnu.
Sandelig om vi ikke også erfarede med egen mund, at der også allerede var saftige lækre pærer med masser af smag.
Hovedparten af blommerne var plukket, men der var dog stadig nogle sorter tilbage, der knap nok var modne endnu. Sorten Jubilæum hang lige syd for parkeringspladsen, en skøn saftig, mørklilla og aromatisk blomme.
Det er det skønne ved at have flere forskellige sorter, modningstidspunkter overlapper hinanden, og man har frugter i lange perioder.
- Detaljer
- 3091
Besøg hos Tord Marius Lorentsen
Af Janne Skagbæk Jensen
26. juni 2018
Turen går til Venedig. Nå nej - turen går til Stae. Der hvor alle de flotte farver på opstablingskasserne står, der minder én om en tur til det farverige Venedig.
Solen skinnede fra en skøn blå himmel, temperaturen var høj, og bare det at have lange bukser på var varmt. Sommeren er virkelig over os.
På gårdspladsen i Stae blev vi budt velkommen af Marius.
Den store flok fra Aalborg Biavlerforening gik de 200 meter ned ad den smukke let kuperede markvej til Marius´s bigård. Den ligger godt gemt af vejen imellem træer og buske.
Marius havde startet den lille traktor og med anhængeren koblet på, kørte han op med forfriskninger i form af øl og sodavand til alle de tørstige bifolk.
Aftensolen var ved at være lav og fuglene sang om kap, imens vi nød den flotte natur og den flotte næsten parklignende have, passet af Marius og hans kone. Store træer, masser af buske, grøntsager, græsplæner så stor på begge sider af indkørslen og selvfølgelig masser af farvestrålende bivenlige blomster.
Alt har de selv plantet. Så spørger du til en bestemt busk eller lign. hører der også en fortælling med.
Da vi stod samlet omkring staderne, begyndte Marius at fortælle om sin Biavl.
- Detaljer
- 3170
Besøg hos dronningeavler Ivan Bjorholm Nielsen, Himmerlandske Bier
Af Janne Skagbæk Jensen
Foto: Hans Henrik Skovgaard
19. juni 2018
Venter i længsel på bedre vejr. Det regner, blæser og er hundekoldt. Det perfekte og min ønsketænkning vil være minimum 15 grader, vindstille og højtryk. Hvorfor? Selvfølgelig fordi der er indkøbt dronninger, der skal sættes ud i staderne, og hvor længe kan det lige vente. Selvfølgelig - havde de været sendt med Post Nord, der skulle forbi adressen, var de tidligst kommet i morgen. Så ro på, bierne er sikkert godt knotne hvis man viser sig, vent på bedre vejr, få det bedste ud af det og skriv om Aalborg Biavlerforenings besøg hos Ivan. Som skrevet så gjort….
Formanden bød de godt 30 biavlsinteresserede velkommen, og takkede fordi vi måtte komme på besøg. Der herskede tvivl, men måske for 10. år i træk.
Det at være erhvervsbiavler, og dronningeavler er en livsstil. Det er hammer hårdt, startede Ivan med at fortælle.
I virksomheden er der arbejde til 1½ mand og en (for nogen) meget kælende hund. Intet er hemmeligt, så vi skulle bare kigge os omkring og endelig spørge løs.
Så han lidt træt ud, var det helt sikkert rigtigt.
Han forsatte, i løbet af juni måned skal der tages rigtige mange vigtige beslutninger, der forplantes senere på godt og ondt i avlen, så det i sig selv er en mental hård udfordring. Alt griber ind over hinanden, specielt som vi andre små biavlere også har erfaret i år, med alt den honning der er.
- Detaljer
- 2836
Opstart i skolebigård 2018
Af Janne Skagbæk Jensen
24. april 2018
På kalenderen stod der den 24-04-18 opstart i skolebigården. Vejret var, som der kan forventes på denne årstid, lidt koldt og blæsende, men solen skinnede dog igennem.
Det er 144. gang at der er opstart i Aalborg biavlerforening, med flere forskellige adresser og flere forskellige navne. Men helt sikkert er det 2. gang, at der blev indbudt til opstart i Østerådalen.
Rigtig mange medlemmer var mødt op, og vi samledes udenfor klubhuset på den store grønne plæne, med vúe til både sø og skov. Den nye sæson blev budt hjertelig velkommen af vores formand Tord Marius Lorentsen. Sædvanen tro blev der sunget fællessang med vores genbrugs bisang på melodien: Jeg er havren, som pænt blev samlet sammen og klar til næste års brug.
Sædvanen tro blev der også budt på et lille glas mjød, brygget af formanden Tord Marius Lorentsen på gården ved Stae.
Engang ville jeg have benægtet, at der nogen sinde skulle komme til at stå mjødbrygning på min - to do liste, dog kun fordi drikken overhovedet ikke smagte mig. Men nu syntes smagsløgene at have ændret sig. Mjøden bliver bedre og bedre for hvert år. Alderen vil nogen tænke…. Ved ikke om det har noget at gøre med, at nogle ting skal smages på mange gange, før smagen accepteres. Eller kan det tænkes, om det simpelthen også har noget med lagringen af Marius´s mjød at gøre, at den er ved at have nået klimaks, og derved er næsten perfekt. Den smagte fortrinligt, tak for skænken.
- Detaljer
- 3154
Spændende aften hos OBC-biavl med stor deltagelse
Af Janne Skagbæk Jensen
10. april 2018
Turen med Aalborg Biavlerforening gik tirsdag aften d. 10-04-18 ned til OBC i Havndal ved Hadsund.
Albert startede virksomheden i 1986, og er nu alt mulig mand.
OBC er en familiedrevet virksomhed med svigersønnen Henrik i spidsen. Jane er Alberts datter og den, der står bag betalingsskranken. Vi fik også hilst på Karsten, han er dog ikke i familien, men den der står for afdelingen i Hørning.
Henrik bød velkommen og startede med at invitere os over vejen til smelteriet. Den helt specielle duft, der opstår ved afsmeltningen af voksen, mødte os allerede uden for indgangsporten.
I smelteriet blev der demonstreret, hvordan tavlerne skal pakkes.
Tavlerne skal ligge forskudt med toplisten side om side. De bundtes med 25 stk. i hvert bundt, og et evt. resterende tavler antal for sig. En god strik bindes rundt om tavlerne, så de let kan sænkes i det store kar. Ved hvert bundt skal der desuden være en mærkeseddel på med navn og telefonnummer. Til sidst puttes tavlerne i en bi-tæt sæk eller pose.
En anden vigtig detalje er, at man IKKE bare sætter sine tavler af uden aftale. Man har pligt til at sørge for at tavlerne kommer inden døre, da der er stor fare for røveri. Røveri sker, når bare én af spejderbierne får færten af foder/honning, og der går ikke mange minutter før, den får kaldt på alle sine venner, og der kommer en hel hær, som er kampparat og ikke forlader stedet uden kamp til stregen.
- Detaljer
- 2578
Begynderkursus 2018 i Aalborg Biavlerforening
Af Janne Skagbæk Jensen
Tirsdag d. 27. februar 2018 havde sneen lagt sig, som det flotteste hvide tæppe over Østerådalen. Det var koldt og blæsende, men heldigvis trodsede de 28 nye tilmeldte elever vejret og mødte op kl. 19.00 til første undervisningsaften i klubhuset. Lysten til at blive biavler i Aalborg og det at få en stor naturoplevelse med sine egne bier, har i år været så stor, at Aalborg Biavlerforening har måtte melde holdet fuldt booket op.
Allerede på P-pladsen blev man som sædvanligt mødt af formanden Tord Marius Lorentsen, der pga. mørket guidede de nye kursister ned af den hyggelige sti til klubhuset.
I klubhusets lune lokaler bød bestyrelsen de mange forventningsfulde elever velkommen, til en ny og helt sikkert meget spændende sæson med masser af viden om bierne og deres samfund.
Kasser Niels Ørnbøl og formanden Tord Marius Lorentsen vil igen i år stå for undervisningen og lærer fra sig. Som gammel elev, nu med 2 succesrige år på bagen, kan jeg sige – at de vil lærer fra sig på den allerbedste måde, og ved de vil prøve at besvare alle de spørgsmål, som må komme.
- Detaljer
- 3863
Foredrag af Erling Atzen "Min biavl og honningbehandling"
Af Janne Skagbæk Jensen
13. februar 2018
Den ægte sønderjyde Erling Atzen kørte tirsdag den 13. februar den lange vej fra Rømø for at besøge Aalborg Biavlerforening.
Præscis kl. 19.00 blev han budt velkommen af formanden Tord Marius Lorentsen, og ivrigt gik han i gang med sit foredrag om biavl og honningbehandling for en næsten fyldt sal med 45 forventningsfulde bifolk fra nær og fjern.
Den 53-årige Erling Atzen der til daglig bor på Rømø, har travlt. Ved siden af sit fuldtidsjob ved vandforsyningen, har han en stor biavl i fritiden. Han startede i 2000 med 5-7 bifamilier, og de formerede sig herefter hurtigt. Vi tilhørere, kunne forstå, at der var nok at gøre i dagligdagen, og der bruges rigtig mange timer, som næsten var sat i skema.
Læs mere: Foredrag v/ Erling Atzen "Min biavl og honningbehandling"
- Detaljer
- 3616
Foredrag v /Asger Søgaard Jørgensen omkring sprøjtegifte, bisygdomme m.m.
Af Janne Skagbæk Jensen
16. januar 2018
Foredragsholder Asger Søgård Jørgensen blev budt velkommen til Aalborg Biavlerforening af formanden Marius Tord Loretsen.
Det er ganske vist….
Det står sløjt til med biodiversiten, hvordan får vi flere bier. Man er nu ved at analysere, hvilke insekter der er i tilbagegang og nogle endda uddøde.
I Danmark har vi kun halvdelen af de honningbier, som man havde under 2. verdenskrig.
I de seneste 27 år er der en tilbagegang af flyvende insekter på mere end 75% i Tyskland, og hvorfor er der det?
Alt dette gjorde Asger Søgaard Jørgensen de ca. 50 fremmødte biavlere på Vejgaard Bibliotek meget klogere på.
- Detaljer
- 3341
Æbleskiver og gløgg
Af Janne Skagbæk Jensen
11. november 2017
Julen nærmere sig med hastige skridt. I biklubben Aalborg Biavlerforening var der så sandelig også julestemning, hvis man tog duften i betragtning.
Duften af æbleskiver og julegløgg bredte sig helt udenfor på den solbeskinnede veranda, hvor forsamlingen af bifolk flokkedes sammen til årets sidste arrangement og nød efterårssolens magiske stråler. Måske var det duften som trak medlemmerne indenfor i huset eller måske var det formandens røst, som hævdede at mødet var i gang.
Formanden Tord Marius Lorentsen bød velkommen og Kasseren Niels Ørnbøl demonstrerede årets oxalsyrebehandling.
- Detaljer
- 4000
Besøg hos Klitgård Agro
Af Janne Skagbæk Jensen
30. september 2017
Den første af de 400 udsatte fasaner anes allerede på strækningen på den 700 meter lange vej, der fører ned til den storslåede gård. Udsigten over det mægtige landbrug med marker og store træer langs hele den ene vejside, er såmænd indkørslen til den flotte ”Klitgård Agro”, Rørholtvej 76.
Denne dejlige efterårsdag blev 20 fremmødte biavlere budt velkommen på den store flotte gårdsplads af Michael Bundgaard, og vi gik indenfor i kantinen til kaffe og kage.
Michael er en ivrig fortæller, og med stor entusiasme fortalte han vidt og bredt om gården og om deres hovedværdier, som at drive den og de tilhørende 600 hektar på den bedste og mest tænkelig skånsomme måde for jorden og miljøet. Hans filosofi er, at man skal passe og pleje, og ofre ekstra opmærksomhed på alt det der er under jorden. Så vil man automatisk komme til at passe godt på det, der dyrkes over jorden. Han udtaler bla. ”Hvordan kan jeg få mest ud af jorden og passe på den samtidigt”. Hvordan der springes over kørsler på marken som f.eks. harvningerne, der blot giver sort jord. Og det i sig selv har ingen værdi. I stedet såes der mellemafgrøder, og man tilpasser markens areal med sporet og rækkevidden på traktoren, så der ikke køres dobbelt og forsikrer os samtidig om, at der på gården er styr på sprøjtningen.
- Detaljer
- 3004
1-dags sensommertur til Læsø og den brune bi.
Af Janne Skagbæk Jensen
19.august 2017
En fantastisk dejlig sensommertur til Læsø og den brune bi er nu vel overstået. Hvad alle havde håbet på skete, vores bønner blev hørt, vejret var endelig for en gangs skyld med os biavlere, og viste sig fra sin allerbedste side med sol, kun få skyer og næsten ingen vind.
Tidligt lørdag morgen kl. 7.30 mødte 43 tilmeldte op ved færgelejet til Læsø, og i samlet flok gik vi ombord på færgen. Morgensolen tittede frem og for de fleste var det en dejlig overfart. Dog stod der en enkelt øverst oppe udenfor på dækket og nød synet og duften af havet, og klarede på denne måde sine kvaler. Lige inden landgang spillede Gerå Engvejens Gadeorkester op og satte ligesom gang i festen, og med store smil om munden gik vi i land på Læsø.
- Detaljer
- 3846
Sort Honning.
Niels Ørnbøl
Tre vidt forskellige honninger høstet fra samme lokalitet i Store Vildmose
Brian Westergaard Pedersen kiggede en ekstra gang, da han høstede den sidste honning i år.
Den var kulsort. De to andre høst var almindelig forårshonning med raps, og midsommer blomsterhonning.
- Detaljer
- 3570
Besøg hos Bjarni på Blenstrup Frugtplantage
Af Janne Skagbæk Jensen
8. august 2017
Endnu engang fik vi lov at besøge Bjarni og hans skønne frugtplantage ved Blenstrup. Frugtplantagen der rummer bær, blommer, pærer, og æbler i massevis fordelt på 30 forskellige spisesorter. Der siges, at der høstes imellem 25 og 50 ton om året og 1½ til 2 ton om dagen i høstperioden.
Vi blev budt velkommen, og der var enighed i den store flok, der var mødt op, om at gå en lang tur i plantagen og at vi ville se det hele. Imellem træerne der står og strutter side om side, meter efter meter, fortalte Bjarni lystigt om al hans viden herom. I denne tid ventes der på tørvejr og varme, og alting er nok 3 uger senere, end det plejer. Pærerne plejer at være klar i juli, men de tidlige sorter er først ved at være plukkeegnet nu. Endvidere fortalte han, at frugter er stærkt vanedannende og han selv spiser 8 stk. om dagen. Ja, selv hunden på gården spiser frugterne i stor stil.
- Detaljer
- 3328
Besøg hos Himmerlandske bier V/Ivan Nielsen
Af Janne Skagbæk Jensen
Tirsdag d. 13-06-2017 gik turen til sydligere himmelstrøg, nærmere bestemt ned til dronningavler Ivan Nielsen, Hobro.
Ivan startede med at fortælle om sin baggrund som landmand, hans bigård og produktion af dronninger til landets hobbybiavlere.
Der er i dag heldigvis 47 dronningeavlere med mange forskellige opdræt metoder og ideologier, der gør, at der er mange forskellige og mulige ”heldigvis tilladte” måder at lave og tilsætte sine dronninger på. For år tilbage var der kun få dronningeavlere her i landet. Kun deres ord var acceptable, og man turde ikke andet end følge. Man ville ikke gøre noget forkert.
- Detaljer
- 5759
Kursus: Vi laver en aflægger
Af Janne Skagbæk Jensen
6. juni 2017
Vi kan glæde os over at vores bigård nu er erklæret fri for bipest, og vi iler af sted, for at nå alt det, som vi er kommet bagefter med.
I går mødtes vi, som vi plejer i skolebigården, for at se en demonstration og lære at lave en aflægger og selvfølgelig få masser af bisnak.
Iført bidragter gik vi ud til stadet og så i praksis efter godt fyldte pollentavler, flotte forseglet yngeltavler og de skønneste honningtavler. Af disse tavler skulle der gerne komme den fineste lille familie.
Når vi nu laver en aflægger, er det for at få en god stærk familie til næste år, så råmaterialet til denne skal vælges med omhu. Det er samtidigt også en fin måde at få lavet varroabekæmpelse på.
- Detaljer
- 2925
Bi-pest!!!
Af Janne Skagbæk Jensen
9.maj 2017
Opbakning det er der!
Et fantastisk stort fremmøde af biavlere var mødt op denne, ja på alle mulige måder grå og kolde aften.
Det er lige nu det danske forår er over os. Hvor alt blomstre, springer ud og grønnes. Hvor solen er vores bedste ven, og til tider falder regnens dråber fra himlen og vander vores jorde. Hvor fuglenes fløjt med de skønneste strofer høres over os, og de små flyvere som ved naturens gang, har travlt med alle forberedelserne til yngel og unger og fuglelivet. Akkurat ligesom bierne
- Detaljer
- 2411
Farvel til Lundby Hedehus og goddag til Østerådalen
Af Janne Skagbæk Jensen
18. april 2017
Det må med sande siges at være lidt vemodigt - for på dette sted i Lundby Krat var det den 18-04-2017 sidste gang, at vi skulle samles og mødes til opstart af skolebigården.
Desværre var det også denne aften koldt og lidt blæsende, så vi måtte nøjes med snakken om bierne, og se stedet hvor foreningen har holdt til og bierne haft deres daglig flyveture til dags dato.
Formanden bød velkommen udenfor på gårdspladsen til endnu en dejlig sæson i Aalborg Biavlerforening, og vi sang den fortrykte sang: Vore små venner, på melodien: Jeg er havren. Samtidigt nød vi et glas eller som nogen to af den smagfulde skønne mjød, som Marius har brygget på gården i Stae.
Læs mere: Farvel til Lundby Hedehus og goddag til Østerådalen
- Detaljer
- 2359
Besøg hos OBC i Havndal
Af Janne Skagbæk Jensen
11. april 2017
På programmet stod der denne tirsdag d. 11-04-2017 kl. 19.00 besøg hos materielforhandler OBC i Havndal ved Hobro. Forretningen er familiedrevet med far, mor, døtre, svigersøn og så lige Karsten som står for Hørning afdelingen.
Vi startede med at gå over gaden og ind i smelteriet, hvor Henrik belærte os om pakningen af de brugte rammer til afsmeltning. Hvis vi vil holde priserne nede, er det vigtigt med så mange tavler som overhovedet mulig i karret af gangen. Og det vil vi da rigtig gerne, der er jo nok af uforudsete udgifter i forvejen - så lad os få det lært.
Tavlerne skal ligge sidevært forskudt samtidigt med at hver anden topliste ligge modsat, derefter en strik omkring hele herligheden med maks 25 tavler i bundtet. Så skal der på hvert bundt en seddel på med navn og telefon. Til sidste puttes de i en bitæt pose/sæk.
- Detaljer
- 2234
Foredrag ved Flemming Vejsnæs
Af Janne Skagbæk Jensen
28. marts 2017
Der var næsten fuldt hus tirsdag d. 28-03-2017 på Vejgård Bibliotek, da vi blev beriget med besøg af Danmarks dygtige biavlskonsulent Flemming Vejsnæs. I 25 år har han gjort tjeneste som konsulent i Danmarks Biavlsforening, og den lange tjeneste har givet ham et fantastisk knowhow indenfor biernes verden.
Han fortalte os lystigt og med en god energi om:
Udvintringen
Varroa, Den nye strategi
Stadekortet
+ alt det løse
- Detaljer
- 2480
Begynderkursus 2017 i Aalborg Biavlerforening
Af Janne Skagbæk Jensen
28. februar 2017
Tiden siger i dag forår. Forår hvor blomsterne og alt det grønne vil spirer og formere sig. Det er den tid, at vi som biavlere ser hen i mod og længtes efter. Det er her bierne så småt starter op med deres cyklus med yngel, bestøvning og honning.
Der stod i Berlingske, at Danskerne er blevet bidt af biavl. At være biavler er en god afslappende måde at komme tættere på naturen, siger biavlernes formand Knud Graaskov. Der står summende bistader hjemme hos stadigt flere dansker på såvel landet som i byerne og interessen mærkes hos Danmarks Biavlerforening, hvis medlemstal i disse år drøner i vejret.
Det har også smittet af i Aalborg, og kan også mærkes i Aalborg Biavlerforening, hvor holdet er booket fuldt op med både kvinder og mænd, ældre og yngre. Nogle som kender til biarbejdet på forhånd og nogle helt nye, som har fået lysten til at få biavlen ind i deres liv, og så er vi tre som tager kurset for 2. gang, for at blive endnu dygtigere og få mere styr på biavlen.
- Detaljer
- 3396
Foredrag med Peter Stougaard
Af Janne Skagbæk Jensen
7. februar 2017
Foredrag med Peter Stougaard der har beskæftiget sig med dronningeavl i mere end 25 år
Bisæsonen 2017 blev skudt i gang med årets første foredrag. Foredraget blev holdt på Vejgård Bibliotek tirsdag d. 07-02-2017 kl. 19.00.
På programmet var det den dygtige bi-/droningeavler Peter Stougaard fra Odder, der nu har beskæftiget sig med buckfast bier i gennem mere end 25 år.
Han startede som biavler i 1983, hvor han købte en landejendom. På gården havde en ældre biavler med omkring 100 stader en bigård med 20 stader stående.
Peter fangede hurtigt interessen for bierne, og han fik lov at overtage lidt af de stader tættest på gården. Året efter overtagelsen døde biavleren desværre, og som 1. års biavler var det jo let nok for Peter at overtage de resterende stader. Jo jo ….man er jo dygtig som 1. års biavler.
Som tiden er gået er biavlen hos ham nærmest eksploderet. I dag driver han biavl med ca. 550 indvintrede familier + ca. 300 aflæggere, og han har egen parringsstation på Alrø.
- Detaljer
- 2881
Foredrag: Mød Lars og Zofuz på slap line
Af Janne Skagbæk Jensen
8. oktober 2016
Lørdag d. 08-10-16 kl. 13.00 – 16.00 var omkring 40 biavlsinteresseret mødt op til foredrag på den idylliske Knivholt hovedgård. Knivholt hovedgård ligger i udkanten af Frederikshavn på Hjørringvej og kan tilbage dateres til 1300 tallet. På denne herregård hører Knivholt Bilaug til, hvor de har deres gang mellem bistaderne i haven og være-/værksted på gården.
.Formand Hanne B. Larsen bød velkommen til ”Folkets Herregård” og takkede for fremmødet fra bl.a. klubberne i Hjørring, Brønderslev og Aalborg. Hun gav herefter ordet til foredragsholderne Lars og Zofuz fra Solens Hjerte i Odense. De introducerede os i hvordan deres spæde start med bierne var opstået, at de boede i et ”rent” bofællesskab med 40 andre ligestillede, og deres gård blev lavet om fra dyrehold til plantebrug, da de fleste var gået over til at være vegetarer og traf en samlet beslutning om, at det var sådan de ville i fremtiden. Om hvordan de savnede deres omgang med dyrene, og der kom bierne ind i billedet. De fortalte om deres glæde og entusiasme for det at have bier og lave god honning.
- Detaljer
- 2705
Første aften i den nye Skolebigård.
Janne Skagbæk Jensen
24. april 2017
Det var spændende at komme igang med at arbejde i den nye Bigård.
Desværre var vejret ikke til ret meget, men vi fik da sat dronetavler til de tre Trugstader, og givet dem et par kunsttavler, så dronningen har lidt plads at boltre sig på.
Alle syntes vældig godt om de nye faciliteter, selv om alt langtfra er kommet på plads.
Vi skal have lavet noget hyldeplads, så materiellet kan komme op fra gulvet. Men ved fælles hjælp skal det nok lykkes. Sommeren bliver forhåbentlig lang.
Bagefter tog vi Infohuset i besiddelse, som det ses på billederne.
- Detaljer
- 2112
Flyttedag
Af Janne Skagbæk Jensen
22. april 2017
Så fik vi flyttet vores skolebigård ud til Østerådalen.
Det gik helt fantastisk. Sikke et fremmøde!
Vi gik i gang klokken 9 lørdag morgen, og allerede klokken 10 var alt materiel og bifamilier læsset på de mange trailere og varevogne.
Så gik turen til Østerådalen i samlet kolonne.
Vel fremme begyndte et sjak straks at lave fundamenter til staderne, mens andre sørgede for at materiellet blev båret hen og ind i vores nye pavillon.
Klokken 11:30 var alt klappet og klart, og bierne kunne lukkes ud i den dejlige natur. Det skulle de ikke have at vide to gange. Der gik ikke langt tid, så kom de første trækbier tilbage med pollenbukserne fulde.
Desværre var der to familier i opstabling som var døde. Ikke pga. sult, da staderne var meget tunge. De vil blive undersøgt på tirsdag for årsag.
- Detaljer
- 2384
Indvintring og slyngning af den sidste sensommerhonning
16.august 2016
De sidste tavler med den skønne sensommerhonning blev taget fra både i trugstaderne og opstablingskasserne.
Bierne blev i skolebigården indvinteret og fodret med 3kg 60% sukkervand pr. familie.
60% opløsning:
8 kg sukker
5 kg vand
0,4 dl eddikesyre
Derefter, blev de gyldne dråber slynget og snakken gik som den plejer.
- Detaljer
- 2373
Besøg på frugtplantagen i Blenstrup ved Skørping
9. august 2016
Når man kommer kørende på hovedvejen fra Lundby Krat mod Hadsund, ser man straks Y-et (vejen der deler sig) og den lille fine private 2,5kw mølle der stikker lige op mod himlen, omgivet af masser af træer. Træer der står i lige linjer, række efter række. Lige der på dette idylliske kuperet sted, var vi på aftenbesøg.
Aalborg Biavler Forening havde nemlig et besøg d. 09-08-2016 kl. 19.00 på frugtplantagen på programmet. Nye medlemmer, 2. års, 3. års, 4. års, 5. års og medlemmer som har haft et helt liv med bierne var mødt talstærkt op med forventningsglæde til en aften i fællesskab, og med en del af naturen som kulisse, for at hører om livet med bierne på lige netop denne matrikel.
Vi blev budt VELKOMMEN af Bjarni og startede aftenen med en skøn velkomstdrik, som selvfølgelig var æblemost fra egen avl og skønne frugtskåle med smagfulde søde blommer og sprøde saftige pærer.
- Detaljer
- 2376
Besøg hos vores formand Tord Marius Lorentsen.
5. juli 2016
Her fik vi fremvist Marius'es bigård, og fik en grundig gennemgang af hans biavl.
Alle var frit stillet til at gå rundt og tage lågene af staderne, og se hvordan bierne trivedes.
Derefter gik vi ind i Marius'es gamle minkhal, hvor han opbevarer sit udstyr, og også har et lille museum/samling af gammelt biavlsudstyr.
Aftenen slutte i gildesalen, efter at vi havde været inde og se på Mjød-brygningen.
Marius bød på kaffe og Mjød, og snakken gik som sædvanlig livlig.
- Detaljer
- 108320
Foredrag af Jørgen Henriksen om Biernes antistoffer
12. april 2013
Uddrag fra Jørgen Henriksens foredrag på Vejgaard Bibliotek, tirsdag den 12.3.13.Foredraget er holdt på basis af "Rapport vedr. forsøgsordning med biernes Harpikslimstof PROPOLIS for perioden 1.8.1971 – 1.7.1972. K. Lund Aagaard" og med citater herfra samt fra bøgerne "Honning" samt "Pollen, Propolis og Gele Royale" fra serien SUNDHED & VELVÆRE fra forlaget Hovedland. Endvidere er facts fra "Særnummer af tidsskrift for biavl APITHERAPI.