Besøg hos dronningeavler Ivan Bjorholm Nielsen, Himmerlandske Bier
Af Janne Skagbæk Jensen
Foto: Hans Henrik Skovgaard
19. juni 2018
Venter i længsel på bedre vejr. Det regner, blæser og er hundekoldt. Det perfekte og min ønsketænkning vil være minimum 15 grader, vindstille og højtryk. Hvorfor? Selvfølgelig fordi der er indkøbt dronninger, der skal sættes ud i staderne, og hvor længe kan det lige vente. Selvfølgelig - havde de været sendt med Post Nord, der skulle forbi adressen, var de tidligst kommet i morgen. Så ro på, bierne er sikkert godt knotne hvis man viser sig, vent på bedre vejr, få det bedste ud af det og skriv om Aalborg Biavlerforenings besøg hos Ivan. Som skrevet så gjort….
Formanden bød de godt 30 biavlsinteresserede velkommen, og takkede fordi vi måtte komme på besøg. Der herskede tvivl, men måske for 10. år i træk.
Det at være erhvervsbiavler, og dronningeavler er en livsstil. Det er hammer hårdt, startede Ivan med at fortælle.
I virksomheden er der arbejde til 1½ mand og en (for nogen) meget kælende hund. Intet er hemmeligt, så vi skulle bare kigge os omkring og endelig spørge løs.
Så han lidt træt ud, var det helt sikkert rigtigt.
Han forsatte, i løbet af juni måned skal der tages rigtige mange vigtige beslutninger, der forplantes senere på godt og ondt i avlen, så det i sig selv er en mental hård udfordring. Alt griber ind over hinanden, specielt som vi andre små biavlere også har erfaret i år, med alt den honning der er.
Alt materiellet er opstabling og norsk mål.
Han stillede os spørgsmålet, hvorfor skal man have samme rammemål? Vi er forskellige, hvad der passer til den ene, passer måske ikke til den anden. Så hans anbefaling til nye biavler er, at man bør tage sig tid til at komme ud til forskellige biavlere for at se og rører. Selv mærke forskellen, lytte til fordele og ulemper, for herefter at bedømme, hvad der er lettest for dig at håndtere.
Ivan har på nuværende tidspunkt høstet 1 ton honning fra 2 bigårde. Materiel derfra har han i hænderne af flere omgange.
Det kan han ikke med f.eks. 12/10, da det er noget af det tungeste, når det er fyldt.
For 5-6 år siden smeltede han alle tavler om, nu gemmer han de pæneste jomfrutavler. Han ved godt at det bedste for bierne, er at give nye vokstavler, som samtidig også vil fremme sundheden, men det skal også skal være overskueligt og håndgribeligt.
Man kan godt købe færdigt foder, men heller ikke det, mente Ivan var bedst. Måske det hjemmegjorte foder er bedre, da bierne selv skal bearbejde den. Når man tilsætter eddikesyre så Ph kommer ned på omkring 4, spaltes sukkeret og dette er medvirkende til at stimulere ynglen i efteråret.