Foredrag af Erling Atzen "Min biavl og honningbehandling"
Af Janne Skagbæk Jensen
13. februar 2018
Den ægte sønderjyde Erling Atzen kørte tirsdag den 13. februar den lange vej fra Rømø for at besøge Aalborg Biavlerforening.
Præscis kl. 19.00 blev han budt velkommen af formanden Tord Marius Lorentsen, og ivrigt gik han i gang med sit foredrag om biavl og honningbehandling for en næsten fyldt sal med 45 forventningsfulde bifolk fra nær og fjern.
Den 53-årige Erling Atzen der til daglig bor på Rømø, har travlt. Ved siden af sit fuldtidsjob ved vandforsyningen, har han en stor biavl i fritiden. Han startede i 2000 med 5-7 bifamilier, og de formerede sig herefter hurtigt. Vi tilhørere, kunne forstå, at der var nok at gøre i dagligdagen, og der bruges rigtig mange timer, som næsten var sat i skema.
I dag er det en familievirksomhed, der har 130 -140 produktionsfamilier, der 3 gange i sæsonen bliver flyttet efter behov. Bierne står kun på Rømø, når der er lyngtræk, ellers står staderne på fastlandet. Den daglige pasning tager Erling selv sig af. Lige så snart rapsen er afblomsteret, står familien, kone og døtre parate med skrællegaflen og altid højst i fem timer ad gangen med 100-120 tavler i timen. For som han siger, det skal være sjovt, og det skal det blive ved med. Er det ikke sjovt længere bør man stoppe op, og se på hvor der kan eller skal laves noget om. Det hjælper også at give en skilling…. og så hev han portemonnæen frem ?
Dronningeavl har ikke været hans største succes, så han bestiller gode og fredelige dronninger ved en dronningeavler, der bor i nærheden. På grund af hans notater i kalenderen, ved han også på forhånd, hvor mange dronninger der skal bruges - sådan ca, da, og de er selvfølgelig på nuværende tidspunkt allerede bestilt.
Tænker at det er i kraft af hans tidligere landbrugsuddannelse, at han gav forsamlingen dette lille fif. Hvor der året forinden havde stået vinterbyg, kommer der året efter raps. Den hvide rapshonning afsættes hos ham i sær til tyskerne. På Rømø er han den eneste biavler, og da den eneste vej ”Hovedvejen” går lige forbi hans ejendom, er det nemt at få solgt og afsat alt honning direkte til forbrugeren fra hans fine salgsbod ved vejen.
Hvert år producere han yderligere 80 -100 aflæggere hovedsageligt til eget brug.
Det at have så mange bier kræver god planlægning, så man ved, hvad der skal gøres - hvor og hvornår.
Imod alle hans principper, da han ikke er særlig teknisk anlagt, gik han i gang med at bruge programmet anbefalet af Flemming Vejsnæs, Hivelog.dk, der i dag har 3000 brugere, og det fungere meget tilfredsstillende. Man tænker nok, at den elektronik sammen med det klistrede stads, vil være svært at have med at gøre. Men med hans notebook og pen fungerer det fuldt ud, og er meget nemt at gå til. Det giver en vis tryghed at have styr på tingene. Man skal ikke bruge en masse ekstra kræfter på at tænke og tilse, og kan gå direkte til problemerne. Desuden bruges programmet også til at holde øje med om honningudbyttet er fint, eller om bigården skal flyttes til et mere givtigt sted. For at holde styr på den dyrebare tid bruges også kalender, hvor tid er sat af - 2½ time her og 2½ der, så der altid også er god tid til familien, fødselsdage osv.
Når en bifamilie skal flyttes starter han kl. 3.30, altid om morgenen, der er det køligere og ikke så stor risiko for at boet brænder sammen. Ud at lukke for flyvesprækken med skumgummi. Derefter flyttes de 4 læs a 15 stader= 60 familier på trailer med paller og spændebånd, for derefter at nå hjem til kl. 9.30 med rundstykker til familien.
Ca. 1.marts kontrolleres der for liv, renses bunde, fodermængde vurderes, og der fodres evt. med fast foder eller i sjældne tilfælde flyttes en tavle.
Den 1.april skal alt materiel være klargjort. Med hans 4000 rammer, de 390 forskellige kasser er der nok at gå i gang med. Han vasker selv, og det er ikke med kaustisk soda med den sundere blanding af:
10-15 opvasketabs,
70-75 l kogende vand
½-1 kg brunsæbe
Når blandingen ikke virker mere, og rammerne derved ikke bliver rene, tilsættes yderligere 10 opvasketabs og ½ kg brun sæbe og man forsætter sin gørende. Alt hvad der har været yngel og pollen i ryger til afsmeltning. Kun det pæneste af det pæneste beholdes til opbevaring.
Når temperaturen er 13 grader, registreres om dronninger er ok, styrken på familierne, foder og antal fodertavler. Desuden sættes mindre familier sammen, så man får store og ensartede familier. Dronninger skiftes evt. om foråret (april). På denne årstid er det nemmere at finde den gamle dronning, og ingen risiko for at familien nægter at modtage en ny. Erling fortalte, hvordan der gøres klar til det store rapstræk, og hvor vigtigt det er med hyppige tilsyn ca. hver 5 dag. Der skal udvides i tide, altid skal man være forud, og at honningen høstes senest 10 dage efter afblomstring.
Efter 1 timer med masser af detaljer og informationer om biavlen på Rømø, var der tid til pause, kaffe, hygge og snak. Erling var i sit es og forsatte hurtigt sit foredrag for vi videnhungrende lyttere, og der blev igen hurtigt stille i lokalet på Vejgård Bibliotek.
Sidst i april starter fodring af dobbeltfamilierne og ca. 15. maj starter yngelproduktionen, og dronninger dertil købes mest som celler fra sidst i maj.
Honningen tages fra ved hjælp af bitømmer, og en fin biblæser klarer de sidste bier, der fejlagtigt har fundet vej.
Han kom til podningen, hvor opskriften var 3-4 del nyslynget honning, 1 del raps som piskes grundigt med en elpisker. Derefter røres herlighederne i en 250 l rustfri tønde med ”a bøgestav”, som er meget lettere end med en borermaskine. Står i kølerum ved 14-15 grader og røres 1-2 gange dagligt i max. 1 min. og til sidst bliver honningen sat på glas, lige så snart den skifter farve fra den mørke med lys røre-fuger til lys med mørke røre-fuger som æggeshampoo.
Lynghonningen skulle stå varmt 28-30 grader, er sej og geleagtig, den løsnes og hældes over i en slynge-si, for derefter at blive tappet.
Det var vist opskriften fra start til slut - til den bedste honning, og med disse ord siger bestyrelsen tusinde tak til Erling Atzen for et rigtig godt og lærerigt foredrag.
Erling kan kontaktes på mailadresse :