Begynderkursus 2017 i Aalborg Biavlerforening

Af Janne Skagbæk Jensen
28. februar 2017

 Intro

Tiden siger i dag forår. Forår hvor blomsterne og alt det grønne vil spirer og formere sig. Det er den tid, at vi som biavlere ser hen i mod og længtes efter. Det er her bierne så småt starter op med deres cyklus med yngel, bestøvning og honning.

Der stod i Berlingske, at Danskerne er blevet bidt af biavl. At være biavler er en god afslappende måde at komme tættere på naturen, siger biavlernes formand Knud Graaskov. Der står summende bistader hjemme hos stadigt flere dansker på såvel landet som i byerne og interessen mærkes hos Danmarks Biavlerforening, hvis medlemstal i disse år drøner i vejret.

Det har også smittet af i Aalborg, og kan også mærkes i Aalborg Biavlerforening, hvor holdet er booket fuldt op med både kvinder og mænd, ældre og yngre. Nogle som kender til biarbejdet på forhånd og nogle helt nye, som har fået lysten til at få biavlen ind i deres liv, og så er vi tre som tager kurset for 2. gang, for at blive endnu dygtigere og få mere styr på biavlen.

Vi startede tirsdag d. 28-02-2017 og som altid i foreningen kl. 19.00, en mørk regnfuld aften ved vores nye domæne ”Infohuset i Østerådalen”. På p-pladsen blev vi modtaget af formanden Marius, der bød velkommen og guidede os ned til Infohuset med lys og lygte, som er en nødvendighed på denne årstid, især hvis ikke man kender stedet på forhånd.

Huset bød på dejlige lyse rum med god varme, god akustik og fine lydforhold. Desuden en super oplevelse at sidde der til undervisning sammen med udstoppede fugle og dyr, lige i naturens ånd.

Niels Ørnbøl og Tord Marius Lorentzen vil sammen stå for undervisningen, der denne første gang bød på ”Introduktion til biavl”.

Sådanne i korte træk kan der nævnes:

Dronning - hvis eneste opgave er at lægge æg op til 2000 i døgnet

Dronerne - er de eneste som kan komme og gå hos alle bistader, bliver fodret og hvis fornemmeste job er at befrugte dronningerne

Arbejdere – der i 21 dage gør rent, agere ammebi, byggebi, modtager af nektar og honning, hvorefter den i yderligere 21 dage starter med at bevogte flyveindgangen, og bliver trækbi hvor den henter honning, pollen og harpiks.

Hvordan æggene udvikles dag efter dag i tavlerne.

Efter 21 dage kryber bien og arbejderne

Efter 16 dage kryber dronningen

Efter 24 dage kryber dronen - og det benytter varroaen flittigt

I de første 3 dage bliver alle fodret med gele royale. Derefter er det kun dronningen som får denne fantastiske menu, de andre vil få bibrød.

Hver tavle indeholder 6200 huller, der bruges på yngel, foder og pollen. En tavle kan indeholde 2-3 kg honning.

En bi flyver op til 3 km hjemmefra, jo længere hjemmefra, jo bedre skal udbyttet/høsten være.

Der blev talt om opstablingskasser og om trugstader, fordele og ulemper. Disse kan rumme én familie, og denne familie kan på sit højeste rumme 50.000 – 60.000 bier, og når de overvinteres er der ca. 20.000 ved en temperatur på 34,5 grad.

Der skal anskaffes materiale, det er jo ikke småting for en nybegynder, men alt sammen er uundværligt og holder faktisk igennem rigtig lang tid, nogle gange igennem et helt liv.

Der blev talt en smule om varroamiden, men det er jo en stor og bred viden, så den vender vi helt sikkert tilbage til.

En fantastisk oplysning er da også, at honningen blot er et bi-produkt…. he he, og det giver faktisk 2-3 milliarder i tilskud til samfundet.

Derefter blev der serveret kaffe med tilhørende honningmad og snakken gik lystigt som sædvanligt.

 

Dette er blot et lille udpluk af læringen denne aften, og vi elever er allerede blevet klogere og glæder os nu til næste tirsdag.

Billede 28 02 2017 19.03.36

Billede 28 02 2017 19.27.38

 

Billede 28 02 2017 21.51.00