Besøg hos Himmerlandske bier V/Ivan Nielsen

Af Janne Skagbæk Jensen

 Billede 11 06 2019 20.19.47På en grå og til dels også våd dag, gik turen syd over til biavlermøde. Først en tur på den meget monotone motorvej hvor alt går stærkt. Biler i alle farver ind imellem hinanden, overhalende og ubetydelige i forhold til hinanden. Ved Haverslev kører man fra, og der begynder køreturens fauna at vise sig. Ad små hyggelige snoede veje, bakke op og bakke ned, hvor biler hensynsfuldt viger pladsen så man lige nøjagtig kan passere hinanden. Masser af grønne marker, der er omhegnet af krogede træer. Rabatter med nyslået græs og ejeren der sidder på sin lille havetraktor og hilser venligt. Tiden står næsten stille og man opdager herude fuglene der flyver omkring. Her kom roen mig i møde efter en hektisk uge, med honningfratagning, røring og tappe på glas. På vej til dette biavlermøde, blev jeg med ét ladet op med energi.

Vi skulle mødes på Stikvejen  den 11-06-2019 kl. 19.00 hos Ivan Nielsen. Trods det at juni er en meget travl måned for biavleren Ivan Nielsen, da det også er her dronningeavlen løber af stablen, havde han afsat tid til at modtage os.
Det ses tydeligt at Ivan brænder for avlsdelen, og når han først begynder at fortælle, skal man virkelig hører godt efter. For der er meget læring på få timer, som vi skal have med. Han startede med at byde velkommen og fortalte om sin egen biavl. Et af hans første råd til nye biavlere er, at man skal vælge sin rammemål med omhu. Det er ikke let og hellere ikke helt billigt at skifte, når først man er etableret og godt i gang.

 

Det er lidt stresset at være dronningeavler, da man aldrig på forhånd kan sige hvem og hvad der bliver bestilt. Ofte må han omrokere, og skifte retning fra de planer han i forvejen havde og så derefter tilpasse sig situationen. Han er af den opfattelse, at det der i biavlen kan være rigtigt for nogen, ikke nødvendigvis er det rigtige for andre. Man skal tilpasse sig de forhold man har, om det er med fodring hjemmelavet eller købt, antal stader, osv. osv. Når han selv blander foder, skyldes det at han sparer 1 kr. pr kg. Noget er ikke mere rigtigt end andet, og der findes næppe videnskabelige beviser herpå. Det er lettest at se virkningerne på sin gøren med få stader. Har man mange stader og mange førsog kørende samtidig, bliver ens forsøgsresultater ofte uoverskuelige og kan hurtigt give bagslag.

Hans erfaring er også, at får man fat i rammer lavet af lindetræ, skal man ikke købe dem, da de simpelthen er for dårlige.

Gode år ifølge Ivan giver ca. 80 kg honning pr. familie, og dårlige år som for 4 år siden gav kun 27 kg. Derfor skal man ikke være bange for at få honning på lager, da det sagtens kan gemmes til dårligere år, for sådanne nogle kommer der helt sikkert - også indenfor biavlen. Hans totale høst ligger på omkring 12- 15 tons om året.

Et sjovt lille minde er citatet fra vores gamle Sekretær i Aalborg Biavlerforening Kelds Skygge. "3 rammer = 40 kg honning i byen, det bedste sted at have bier, og giver den bedste honning", fortalte Ivan med et smil.

Udenfor fik vi en lektion i dronningeavl, igennem de forskellige stadier fra æg til dronning, imens bierne fløj om næserne på os. En god note skal lige tilføjes - ingen blev stukket, trods vi stod 30 mennesker i den tætte bigård. Det må vist tilskrives at være fredelige bier.

Ivan laver friparrede ø-dronninger. Der kan være gener fra 10 forskellige familier i en dronning. Når der sorteres i dronningerne, kigger man også på mellemkroppen på bien, der har betydning for om hun bliver god.
Det man søger og stiler efter i avlen, er at der kun skal behandles 1 gang for varroa. Ikke at de skal blive resistente på nuværende tidspunkt.

En skøn aften i fællesskab sluttede indenfor med snak, og foreningen var vært ved en øl og sodavand.

En stor tak til Ivan fordi vi måtte komme forbi hans åbne dører, og at han ville berige både begyndere, nyere, ældre og garvede biavlere, med en del af hans viden.