Kursus: Vi laver en aflægger 2019

Af Janne Skagbæk Jensen

 08Når man har valgt biavlen som hobby eller måske endog som levevej er en af de vigtige gøremål og kunnen i bigården, at lære hvordan man laver en aflægger. Med dette for øje stod der på Aalborg biavlers program tirsdag d. 28-05-2019 kursus og ”Demonstration i at lave en aflægger”.

Et stort og veloplagt antal elever var mødt op i skolebigården denne kolde maj aften og modtog en rigtig god læring, og vi andre lidt ældre elever fik opfrisket vores viden. Vi startede den vigtige læring op indenfor i klasselokalet, hvor Niels Ørnbøl forestod den bedste undervisning, man kan tænke sig.

 

Når man laver aflæggeren her i maj måned, skal der bruges

en pollentavle,
en yngeltavle og
en fodertavle der ikke er forseglet,  
samt rystes 2 -3 tavler med unge bier derned
(alle fra stærke familier).

Derudover skal der bruges en kunsttavle og evt. en jomfrutavle, der lige er dyppet i vand.

Laves den i juni skal der bruges det samme blot med to yngel tavler og i juli med 3 yngeltavler.

Der findes specielkasser til at lave aflæggere i. Både småkasser, og nogle til dobbeltfamilier som så hjælper hinanden med at holde varmen. Man kan selvfølgelig også lave aflæggeren i en alm. opstablingskasse, men da den er alt for stor, kan familien ikke holde varmen. Derfor skal der laves en form for skilleplade i form af bræt eller flamingoplade. Det samme hvis aflæggeren laves i trugstade. Flyvespalten skal indskrænkes til ca. 2 cm.  

For at undgå at dronningen kommer med over i den nye aflægger, ryster man de 3 - 4 yngeltavler man vil bruge fri for bier og trækker dem op over dronningegitteret. Kort tid derefter vil tavlerne være fyldt med unge nursende bier. Jo flere bier man kan undvære - jo hurtigere kommer den i gang.

De nye aflægger er ofte meget brusende/opfarende, der skabes derved meget varme, så de første to dage stilles aflæggeren køligt - i skyggen. Efter et par dage stilles kassen på blivestedet.  

Ca. 8-10 dage efter foretages aflusning hvor man sikrer, at der ikke er kopper eller dronningeceller ved at samtlige klemmes. Bierne vil føle sig dronningeløse og de vil med stor sandsynlighed modtage den nyindkøbte dronning eller celle som tilsættes.

Nu skal der gå 14 dage, hvor hun får lov til at få ro og passe sig selv, tager på parringsflugt og bliver parret med op til 20 droner. Så ikke noget med at forstyrrer!

Herefter skal der kigges efter æg og larver. Er der ikke noget, kan man vente i alt op til 20 dage efter indsættelse af den nye dronning, hvorefter der gerne skal være succes. Ellers skal man i gang igen.

Hvis man selv vil lave en dronning, skal man gøre det på samme måde som før omtalt. Blot sørge for at der er en tavle med helt nye æg, og ellers lade dem passe sig selv.  

Når dronningen er i starten af æglægning og inden forseglingen, altså 7-8 dage fra æglægnings start, er det en god ide at give oxalsyre.  

Snakken gik også om forskellen på en jomfru eller en puppe. Det er lidt en temperamentsag. Tidsmæssigt vil puppen krybe i løbet af en til to dage. Den er dog mere skrøbelig, er ikke års farvet og derved sværere at få øje på, men har dog lidt større antagelses procent. Er der noget deform ved den, mangler et ben eller lign. kan det ikke ses. Derimod har dronningeavleren haft jomfrudronningen i hånden og derved sagt god for den. Prisen er den samme.  

Man kan bruge en småfamilie til forøgelse, men også som en god forsikring, og til at lave et fint dronningeskifte om foråret. Som en bonus virker det at lave en småfamilie også som en sværmhindring.

Der var desuden en masse bonus information og tid til at stille spørgsmål.

Vi gik derefter ned i bigården og hos John Alstrup ved ”opstablingen” blev aflæggeren gennemgået i praksis.

Til slut var der som sædvanligvis kaffe og tid til hygge og masser af snak.

Aflæggeren skal nu laves efterfølgende i weekenden og herefter i forlængelse af dette kursus, vil vi tirsdag d. 11-06-2019 kl. 19.00 tage på et spændende besøge hos:

Himmerlandske bier
Dronningeavler Ivan Nielsen
Stikvejen 6
9500 Hobro

http://www.himmerlandske-bier.dk/ 

Ivan vil fortælle om dronningeproduktionen og vise os lidt rundt. Vi afhenter og køber vores forudbestilte bier. Foreningen vil være vært ved en øl eller vand.

Vi ses til en skøn lærerig aften.

 

NB: Aalborg Biavlerforening er på FaceBook