Bi-aften med salg af myresyre

Af Janne Skagbæk Jensen
18. august 2020
Intro

Når den sidste honning er taget fra, og man er startet med at fodre, er det tid til myresyre behandling. Myresyre er den eneste behandling, der går bag forseglingen på yngel og derfor meget effektiv. I denne anledning havde Aalborg Biavlerforening hidkaldt til kursus om en af de behandlinger, der hører under den sikre strategi i Danmarks Biavlerforening i bekæmpelsen imod varroamiden.

Samtidigt var der mulighed for køb af myresyre 60% til en meget fordelagtig pris 25 kr. pr. liter. Hertil medbringer man selv en plastdunke. Det kan være en brugt dunk, hvori der har været eddike, eddikesyre, sæbebeholder ol. Ens for dem alle er, at de skal have skruelåg og være rengjorte. En god ide er at med tusch at få skrevet ”Myresyre 60%” med det samme på dunken, så der ikke senere bliver misforståelser og der lige pludselig ved en fejl bliver syltet rødbeder heri.

Behandl væsken med respekt, briller, handsker og vand til at skylle efter ved evt. uheld. Myresyre er en farveløs væske med skarp, stikkende lugt. Rygende væske i fugtig luft. Ved indtagelse af 10-15 ml myresyre er den dødelig. http://nyt.kemikalieberedskab.dk/info/kemi/aktuel/PDFIK/myresyre.pdf

 

Myrersyrebehandling:

Denne aften blev der demonstreret to forskellige måder:

  1. Nassenheiderfordamperen

https://www.varroa.dk/varroa-viden/vejledninger/nassenheiderfordamperen/
https://www.youtube.com/watch?v=IzVACxKnyUk

  1. MHT Universalfordamperen

https://www.varroa.dk/varroa-viden/vejledninger/andre-fordampere/
https://www.youtube.com/watch?v=6iGW0negn8Y

 

Meget interessant er det også at læse hvordan myresyre virker i bistadet:

 https://www.varroa.dk/varroa-viden/vejledninger/myresyre/

 

Varroa.dk kan du blive meget klogere på varroamiden og få indsigt i al den viden, som Danmarks Biavlerforening har lagt et kæmpe stykke arbejde i at udbrede til os biavlere. Der er desuden også e-kursus med eksamen og certifikat ?

 

Det er superhyggeligt at mødes i bigården og snakken går som altid rundt i mange forskellige retninger. Vi talte blandt andet om etiketter. Er man medlem af Danmarks Biavlerforening kan man købe forskellige færdig trykte honningetiketter hos dem. Men selvfølgelig kan man også lave sine egne og sætte sit helt eget præg derpå. Der er dog nogle helt klare regler, man skal være opmærksom på, som er beskrevet rigtig godt i bladet - Tidskrift for biavlere:

https://www.biavl.dk/medlemmer/wp-content/uploads/2016/10/M%c3%a6rkning-af-honning.pdf