Foredrag: Mød Lars og Zofuz på slap line

Af Janne Skagbæk Jensen
8. oktober 2016

 IMG 1749 Lørdag d. 08-10-16 kl. 13.00 – 16.00 var omkring 40 biavlsinteresseret mødt op til foredrag på den idylliske Knivholt hovedgård. Knivholt hovedgård ligger i udkanten af Frederikshavn på Hjørringvej og kan tilbage dateres til 1300 tallet. På denne herregård hører Knivholt Bilaug til, hvor de har deres gang mellem bistaderne i haven og være-/værksted på gården.

.Formand Hanne B. Larsen bød velkommen til ”Folkets Herregård” og takkede for fremmødet fra bl.a. klubberne i Hjørring, Brønderslev og Aalborg. Hun gav herefter ordet til foredragsholderne Lars og Zofuz fra Solens Hjerte i Odense. De introducerede os i hvordan deres spæde start med bierne var opstået, at de boede i et ”rent” bofællesskab med 40 andre ligestillede, og deres gård blev lavet om fra dyrehold til plantebrug, da de fleste var gået over til at være vegetarer og traf en samlet beslutning om, at det var sådan de ville i fremtiden. Om hvordan de savnede deres omgang med dyrene, og der kom bierne ind i billedet. De fortalte om deres glæde og entusiasme for det at have bier og lave god honning.

Deres motto: Vi skal prøve det hele …..

Endvidere:

-om artiklerne til TfB som tog dem over et år at skrive. Hvordan det at være biavler tager tid, og de giver sig altid den tid det kræver. At biavl er uforudsigelig, hvad der sker et år, er anderledes næste år. Derfor var det svært at skrive en sådan artikel på forhånd. Men en ting havde de noteret sig ved at kigge tilbage i deres noter år for år; at imellem den 11. og 21. maj havde deres bier sværmtendenser, så de vidste på forhånd, at der skulle sætte ind 7 dage inden denne dato med at fjerne dronningeceller/-kopper og måske lave nye aflæggere.

De rådede os også til at passe rigtig godt på nogle af alle de vilde bier som faktisk stadig findes derude i naturen – i skovene omkring os, ved at plante bi venlige blomster og buske.

-om bierne på Gråbrødrekloster i Odense centrum.

-om hvor let der er at tale med folk fra andre nationer, som har den samme interesse for bierne. Man starter med sætningen ”Hvor mange stader har du”, og samtalen er lynhurtig i gang.

- om at de danske biavlere laver et virkelig godt håndværk, og at der er en tendens til at ældre biavler sælger deres honning alt for billigt, og nye biavlere opdager hvilket stort arbejde det er og at prisen derfor hæves. Intet andet sted i verden er honningen så billig som i Danmark.

Alt deres honning sælges til 40 kr. glasset., uanset glassets størrelse 250 g – 450 g og om det er rørt eller flydende.

-om deltagelsen i biavlerens verdenskongres Apimondia 2015 i Daejeon, Syd Korea. Her vandt de to fynske gutter guld med deres forårshonning i kategorien ”fast honning” og sølv med den aromatiske Odensehonning i kategorien ”flydende honning”. Om den euforiske oplevelse det var, og at de var stolte, og det gav megen omtale i medierne.

-om at de har fundet ud af, at de er fantastisk gode til af lave honning. Samtidigt fik vi et lynkursus i hvordan deres vinderhonning bliver til, og hvordan den spændende pollenhonning presses, som desuden er fyldt med al verdens gode og sunde bioaktive stoffer, vitaminer og mineraler.

-om en af deres, ud af vildt mange udfordringerne som sværmhenter i Odense, med at få bier ud som var flyttet ind og havde placeret sit bo i en mur, selvfølgelig højt oppe. Hvordan de havde lavet en kegle af trådnet, tætnet det rigtig godt med masser af gaffatape og lavet en slags bi tømmer. Men desværre med det resultat at dronningen og en lille håndfuld arbejdsbier trodsede deres forsøg og blev tilbage i det lune bo - forsøget gentages og tages op igen til foråret, så gode råd er dyre og vil modtages med tak.

Selvfølgelig blev der også budt på det store Frederikshavnske kaffe- og kagebord, til den fordelagtige pris af 20 kr. Øl og vand 10 kr.

Eftermiddagen sluttede af med et besøg i Renæssancehaven, forbi påfuglene og ned til kiggetræet. Det var dog i en noget sørgelig tilstand. Selve træet var desværre sprækket og flækket på langs på bagsiden og boets ”flyvesprække” var nu så stort, at røveri var uundgåeligt. På bedste middelaldervis var de majestætiske arme bier for længst jaget på porten og tilbage var kun lig og tiggere.

Tak til Knivholt Bilaug for et godt og interessant foredrag og arrangement.

 IMG 1746Knivholt Bilaugs formand Hanne B. Jensen bød velkommen

IMG 1749 
Lars og Zofuz

IMG 1733 
Lars fortalte om den bigård de har på klosteret i Odense



 

Et længere indlæg om hvordan de poder deres honning


 Vi fik også et indblik i hvordan de laver deres dejlige Pollenhonning


  Så var det tid for et overdådigt kaffebord


IMG 1732 

Alt går ikke helt efter bogen. Heller ikke for Lars og Zofuz
et forsøg på at få en sværm ud fra en hulmur.


APIMONDIA

IMG 1786

Før deltagelse i en konkurrence er der mange ting at sætte sig ind i. Bl.a. har Lars Og Zofuz gennempløjet internettet for at finde gode tips.
Bl.a. denne side https://www.youtube.com/watch?v=Bg2H2weZeto


 Deres flydende honning som fik sølvmedalje

 IMG 1795

 Prøv at søg på danish honey. Vi ligger højt på listen takket være bl.a. Lars of Zofuz


 Efter foredraget var der tid til at besøge kiggetræet og haven