Sammendrag af artikel, ADIZ nr. 10, 2010 af Prof. Dr. Karsten Münstedt

Honning er sundt, det kan vi alle fortælle vores kunder. Men når en kunde spørger: ”Hvordan?”, hvad er det så, vi svarer? En hollandsk forskergruppe har undersøgt honnings antibakterielle virkning og giver en række svar.

1) Osmotisk effekt
Honning har så høj koncentration af sukker, at der suges vand ud af bakterier, derved dør bakterierne af dehydrering.


2) Hydrogenperoxid H2O2
Honning indeholder enzymet glucoseoxidase, der i forbindelse med vand danner hydrogenperoxid – brintoverilte. Det virker dræbende på bakterier. Det viser sig også, at hydrogenperoxid hæfter sig på celler i immumsystemet – leucozyter – og hjælper til med bekæmpe sårinfektioner


3) Methylglyoxal
Et stof, der dannes i det menneskelige legeme ved metabolisme/fordøjelse af forskellige sukkerarter. Stoffet er giftigt for kroppen og findes i honning. Kroppen har en mekanisme, så metylglyoxal nedbrydes. Bakterier har ikke den samme gode nedbrydning af stoffet, så derved ”forgiftes” bakterierne. Manuka-honning fra New Zealand udvikler meget methylglyoxal, og pga denne bakteriedræbende effekt sælges Manuka-honningen til skyhøje priser. På biinstituttet i Celle har man dog fundet ud af, at en nordeuropæisk rapshonning har samme høje bakteriedræbende effekt. Rapshonning er sjældent så dyr !


4) Defensin
Defensin er en gruppe æggehvidestoffer/peptider, der findes som kæder i honning. Peptiderne har en kædelængde på 33 – 47 aminosyrer. Kæderne har 3 intramolekylære di-sulfid-bindinger. Defensiner modvirker mikrobakterielle infektioner. Alle bier producerer defensiner, og de findes også i honningen. Asiatiske bier producerer meget defensin, og man mener, at de derved er bedre beskyttede mod varroaens følgesygdomme end den europæiske bi. Defensiner destabiliserer bakteriernes membran og forstyrrer bakteriernes stofskifte.


5) pH-værdi
Honninger er relativt sure med en typisk pH værdi på 3,8 – 4,3. Værdien 7 er neutral. Syre virker nedbrydende på mange bakterier.

Da honning virker på så mange måder mod bakterier, mener man, at bakterier ikke kan udvikle resistens mod honning.