Honningbedømmelse 2016
Af Janne Skagbæk Jensen
Endelig - langt om længe – en dag som 40 fremmødte med glæde og måske også lidt ængstelse havde set frem til. Mange spørgsmål melder sig: Er vores honning god nok, er den rørt for meget, luftbobler, hvad syntes andre om konsistensen, duften, smagen osv. Men denne tirsdag d. 18 oktober ville vi få svarene. Det var netop den årlige honningbedømmelsesdag, hvor vi biavlere skulle mødes på Food College i Aalborg og få en ”rigtig dommerbedømmelse” af årets produktion af honningen fra vores fantastiske bistader - meget nyt og vildt spændende for nogen og andre tog det i stiv arm, tror de havde prøvet det rigtig mange gange før.
Dagen forinden blev der indleveret 1 glas honning pr. medlem uden etikette, glassene fik i stedet et nummer, så tilhørsforholdet var anonymt. Der var i alt 19 glas tilmeldt, glassene blev fragtet samlet af Niels Ørnbøl, og da den slags bedømmelser tager tid startede dommerjuryen tidligt med at smage, dufte og bedømme.
Imens bød formanden Tord Marius Lorentzen velkommen og startede filmen ”More Than Honey” en dokumentar fra 2012, af Markus Imhoff fra Schweiz. Filmen blev anmeldt til en Oskar, men blev ikke udtaget.
Instruktøren bag filmen besøger forskellige steder i verden. Lige fra den store Amerikanske mand med transportabel storbiavl bl.a. ved de smukke mandeltræer i Californien i vest, hvor han kunne hører ”the sound of Money” biernes summen og videre over mod øst. Til bonden i Alperne., Til Kina hvor menneskene i nogle regioner agere bier og selv bestøver deres træer med pollen og pensel. Og til forsker og videnskabsmænds undren over hvad der sker. Alle steder er der problemer med død, sygdom, bi-pest og ikke mindst varroamiden.
Har det noget at gøre med kemikalier, pesticider, mider, antibiotika, incest eller stress? Eller måske blot en kombination af de forskellige faktorer?
Politikken skrev:
Enorme sværme af bier dør, imens forskerne desperat leder efter en forklaring. Og det er altså ikke kun honning, der er på dagsorden: En tredjedel af alt den mad, vi spiser, skyldes flittige bier.
‘More Than Honey’ er en visuel svimlende storfilm om livet og døden i kuberne optaget på et millionbudget, der bringer os så tæt på gåden, som kun en hjerne-scanning af en bi tillader.
På nettet og YouTube kanalen er der mulighed for at gense mange klip fra filmen, hvis man har lyst og måske blive lidt klogere, og nogle af klippene er endda så fantastisk, at de er tekstet.
Alt i alt en meget tankevækkende film, som kan danne god grobund for rigtig mange lærerige diskussioner. Hvordan er det vi behandler vores klode, vores dyr, os selv …… måske er der noget om påstanden som tilskrives Albert Einstein:
If bees were to disappear from the globe, mankind would have four years left to live.
Efter filmen trådte dommerne Flemming Rukjær, Ole og Kirsten Knudsen frem og modtog tak, vin og klapsalve for deres store indsats.
Endvidere sagde Flemming Rukjær, at konkurrenceglassene i år var leveret i korrekt emballage, var rigtig fyldt i glassene og at det var rigtig godt gået. Ellers havde dommerne forhørt sig på, hvordan året var gået. Det var ikke alt for godt udbyttemæssigt, og det havde været lidt svært at få honningen til at hænge ordentlig sammen og få den rørt rigtigt. Men de må sige, at de havde nået til et fornuftigt resultat, som deres smagsløg og syn på sagen kunne give. Så alt i alt havde det været godt, at der var meget forskel i smagen på honningerne, det er det som er så fascinerende ved sådanne et produkt. Og noget af honningen havde de haft svært ved…. hvad pokker har dette produkt trukket på, er det en trækasse…. eller hvad. Det glædede de sig også til at få at vide bagefter, hvordan de meget - ikke retvisende honningsmage – som man forventer en honning skal smage, er blevet til. At der er nogen der stikker ud, som giver kolorit på tilværelsen og på det at bedømme. Så det var rigtig spændende, men svært og at de havde gjort deres bedste.
Resultatet af konkurrencen 2016:
Placering | Navn | Point |
1 | Niels Ørnbøl | 98,60 |
2 | Knud Poulsen | 96,20 |
3 | Peer Nielsen | 95,80 |
4 | Janne Skagbæk Jensen | 95,60 |
5 | Anders Bo Nielsen | 95,20 |
6 | Lars Topp & Thea Bang | 95,00 |
7 | Mads Lynge | 94,80 |
7 | Børge Thomsen | 94,80 |
7 | Børge K. Nielsen | 94,80 |
10 | Mary & Flemming Urth | 94,20 |
11 | John Alstrup | 94,00 |
12 | Thord Marius Lorentzen | 92,80 |
13 | Steffen Sørensen | 90,80 |
14 | Susanne Villadsen | 87,60 |
15 | Birgitte Otte & Søren Andersen | 84,60 |
16 | Johannes Svaneborg | 81,80 |
17 | Elmer Jespersen | 80,40 |
18 | Peter Møller | 78,40 |
19 | Ole Fastrup | 69,60 |
Vi var blevet godt sultne, så det var blevet tid til at indtage aftensmaden, som var en skøn gryderet med ris + 1 glas tiltrængt vin eller øl og til dessert vandbakkelse med kaffe. Det smagte fortrinligt og mange spurgte på opskriften, som forhåbentlig vil følge senere.
Tak for en dejlig aften i skønt selskab
Og en særlig tak til Flemming Rukjær for det store arbejde han har lagt i det.
Marius byder velkommen og starter filmen op
Anders Bo fixer lidt It problemer
Dommerne modtager bifald for deres arbejde.
Og får overrakt lidt vin til at skylle ganen med.
Overdommer Flemming Rukjær fortalte lidt om årets standard, på de indleverede honninger.
En pavestolt 4. plads.
Årets vindere. (fra venstre: Anders Bo Nielsen, Knud Poulsen, Peer Nielsen, Niels Ørnbøl, Janne Skagbæk Jensen)
Vinderhonningerne (Fra venstre: 1.plads, 2.plads 3.plads, 4.plads, 5.plads) Læg mærke til den store variation i farver.
Et medlem får en snak med dommer Kirsten Knudsen
Og så var det tid for lidt mad, som Flemming Rukjær, samt 2 af hans elever havde stået for.